Наші випускники затребувані в індустрії гостинності, - Юлія Токарєва

Регіональний директор з прийому абітурієнтів групи університетів готельного менеджменту Laureate Hospitality Education Юлія Токарєва розповідає про особливості отримання освіти у сфері гостинності та перспективи випускників

Наші випускники затребувані в індустрії гостинності, - Юлія Токарєва

Юлія, розкажіть про групу університетів Laureate Hospitality Education

Група Laureate Hospitality Education була заснована на базі двох наших перших університетів - Гліон і Ле Рош, що розташовані в Швейцарії. У цьому році ми святкуватимемо 50-річчя Гліона. Примітно, що наші випускники, які вже працюють в галузі повертаються до Гліону для того, щоб набирати фахівців для своїх компаній.

І Гліон і Ле Рош входять до трійки лідерів індустрії гостинності на міжнародному рівні. На базі цих вузів і була утворена група Laureate Hospitality Education, після чого ми відкрили філії університету Ле Рош в Іспанії, Китаї. До групи також увійшов університет з Австралії - Blue Mountains International Hotel Management School і університет Kendall College, що розташований у Чикаго.

Ці університети пропонують різні навчальні програми, що включають в себе і менеджмент в індустрії гостинності й івент-менеджмент, спортивний та розважальний менеджмент - тобто у студентів є великий вибір спеціалізації відповідності до своїх інтересів: це і маркетинг, і управління персоналом, і управління фінансами.

Розкажіть про відмінні особливості навчальних закладів

Гліон (Glion Institute of Higher Education) є найвідомішим серед усіх університетів групи Laureate Hospitality Education. Це один з найстаріших університетів готельного менеджменту в Швейцарії і один з першопрохідців у індустрії гостинності. Відрізняється він і тим, що його освітні програми мають дуже серйозний рівень. Вони побудовані на базі поєднання теорії і практичних навичок. У нас також є велика база даних, що використовується для стажувань студентів - обов'язкової складової нашого навчання.

Якщо говорити про бакалаврські програми, то протягом трьох із половиною років навчання студенти проходять мінімум два стажування тривалістю шість місяців кожне. У цій індустрії гостинності дуже важливо отримати не лише теоретичні знання, а й чіткі практичні навички. Відповідно стажування надають студентам можливість налагоджувати контакти в індустрії, що теж важливо.

Після закінчення навчання наші випускники демонструють дуже високий відсоток працевлаштування, оскільки якщо студент себе добре проявив себе під час стажування - компанії зазвичай зацікавлені в працевлаштуванні і кар’єрному рості молодого фахівця у себе.

У Гліоні є близько 12 спеціалізацій і я б сказала, що основною відмінною рисою таких вузів як Гліон є те, що це університети, а не школи і не профтехнічних коледжі - тобто випускник отримує ступінь бакалавра бізнес-адміністрування, а це повноцінна вища бізнес-освіта з конкретною спеціалізацією.

Ле Рош (Les Roches International School of Hotel Management) відрізняється від Гліона своєю більшою практичною спрямованістю - тобто до навчальної програми включено більше прикладних предметів та практики протягом академічного семестру. П'ять спеціалізацій, таких як підприємництво, маркетинг, фінанси, дизайн готелів і кулінарний бізнес-менеджмент ідеально підходять тим абітурієнтам, кого цікавить ресторанна справа. Хочу підкреслити, що це не кулінарне мистецтво, а саме кулінарний бізнес.

Також в університеті Ле Рош у студентів є можливість переведення з одного університету Ле Рош до іншої філії у Швейцарії, Іспанії або , Китай. Протягом трьох із половиною років навчання на програмі бакалавра студенти мають можливість перевестися з однієї країни в іншу і навчатися за тією ж самою програмою. Тобто це один і той же наш швейцарський університет, але у різних країнах. Таким чином, якщо студент зацікавлений в подібних міжнародних переміщеннях - то йому варто обирати саме Ле Рош.

Новий навчальний заклад, що увійшов до групи Laureate Hospitality Education це Kendall College, який розташований в центрі Чикаго і надає студентам можливість після закінчення навчання отримати дозвіл на роботу у США протягом одного року - цей документ називається Optional practical training і видається кожному студенту після закінчення університету. Університет, у свою чергу, допомагає випускнику з пошуком роботи і працевлаштуванням, і у випускника з'являється річна віза, що дозволяє роботу і проживання.

Наш університет Blue Mountains в Австралії - це напрямок для тих, хто зацікавлений в еміграції. Завдяки тому, що студенти мають право працювати 20 годин на тиждень під час навчання, а також після закінчення навчання. Якщо вони знаходять роботу, то їм надають робочу візу і відповідно через певний час вони можуть отримати громадянство.

Чи достатньо сьогодні знання виключно англійської мови?

На сьогоднішній день навіть знання двох мов є недостатнім. Ми завжди рекомендуємо нашим студентам вивчати третю мову, а можна і четверту. Саме тому ми і пропонуємо міжнародні трансфери, оскільки це дає можливості і поштовх для вивчення ще однієї мови. Тому якщо зараз студенти володіють тільки російською і англійською - це лише абсолютний мінімум.

Скажіть, а перераховані навчальні заклади дають рівні кар'єрні можливості?

Усі вузи мають свої конкурентні переваги на міжнародному рівні. Всі університети, які входять до групи Laureate Hospitality Education мають дуже солідну базу даних роботодавців та контактів в індустрії гостинності і тому вони мають як високий академічний рівень, так і престиж серед роботодавців.

Який діапазон вартості отримання освіти?

Починаючи від 17 000 доларів на рік, куди включено вартість навчання, проживання, харчування, навчальної літератури, медичної страховки та інших документів в університеті Ле Рош у Китаї і до 36 тисяч франків за рік навчання у Швейцарії.

А на яких посадах можуть працювати випускники після закінчення навчальних закладів?

У цій індустрії дуже багато залежить від самого студента. Диплом наших вузів дає можливість потрапити в дуже хороші п'ятизіркові готелі, а конкретні можливості вже визначаються академічними успіхами студента та його ініціативністю. Можу сказати, що переважна кількість випускників отримує пропозиції на позиції, що мають назву management trainee. Це означає, що готель готує молодого фахівця до того, щоб він обійняв посаду менеджера у відділі або секторі, в залежності від його інтересів і уподобань. Але для того, щоб стати менеджером будь-якого відділу кожний випускник має пройти management trainee period - це період, протягом якого кожен готель готує фахівця до того, щоб він міг увійти до структурного підрозділу цього готелю. Management trainee period може тривати від трьох до дванадцяти місяців, після чого випускник отримує позицію або асистента менеджера або менеджера – тобто це вже середня ланка готельного менеджменту.

А в чому є різниця бакалаврських та післядипломних програм?

На бакалаврських програмах викладається ряд загальноосвітніх предметів, оскільки навчання передбачає здобуття вищої бізнес-освіти з отриманням ступеню бакалавра бізнес-адміністрування. Ці програми обов'язково мають дати студентові загальноосвітні дисципліни поряд зі спеціалізованими знаннями.

Післядипломні програми передбачають наявність у студента першої вищої освіти і відповідно необхідності в загальноосвітніх предметах не існує. Програма Postgraduate diploma, що триває півтори роки, включає виключно спеціалізовані дисципліни. Тому кар'єрні можливості у випускника бакалавріату і у випускника Postgraduate diploma однакові. Єдиною відмінністю є те, що якщо у випускника післядипломної програми є якийсь досвід в індустрії - він після отримання диплому може одразу обійняти більш високу посаду.

Що необхідно для вступу?

Перше і основне - це рівень володіння англійською. Ми приймаємо сертифікат IELTS чи TOEFL, а також First Cambridge Certificate (FCE). На програму бакалавра ми зараховуємо абітурієнтів з рівнем 5.0 або з TOEFL ibt 61. На програму postgraduate - також 5.0.

Окрім англійської, основним документом є мотиваційний лист, якому необхідно приділити значну увагу, оскільки він є характеристикою абітурієнта для нашої приймальної комісії, яка розглядає вступні документи без особистої зустрічі з ним. Необхідним є pre-study plan - опис діяльності абітурієнта до того часу, коли він вирішив вступати до нас. Також full study plan, що має бути присвячений планам людини після закінчення університету. Крім цього абітурієнти мають скласти своє резюме - вказати як академічні досягнення, так і хобі чи інші цікаві фактори, а також надати рекомендаційні листи від викладачів, які мали тривалий контакт з цим студентом.

Важливим є й оцінки атестата. У разі, якщо у абітурієнта його ще немає, а ми рекомендуємо подавати документи за рік до вступу, він може вислати поточні шкільні оцінки, отримані протягом трьох останніх років.

Вступних іспитів до університетів групи Laureate Hospitality Education не існує, оскільки в цій індустрії письмовий іспит нам ні про що не говорить. Для нас важливішими є особистісні якості кожного абітурієнта, які ми побачимо у мотиваційному листі.

Юлія, розкажіть про співвідношення теоретичної і практичної складової навчального процесу, а також про стажування

Це звичайно залежить від конкретного навчального закладу і року навчання. Наприклад, в університеті Ле Рош 50% теорії і 50% практики, в Гліоні - 30% практики і 70% теорії.

Стажування є складовою частиною будь-якої програми в кожному з наших університетів. Кожен студент бакалавріату матиме два стажування, які він проходитиме у різних країнах. Однак якщо студенту сподобалася корпоративна культура тієї чи іншої компанії, де він стажувався, а також, у разі якщо в ньому зацікавлена компанія, у нього є можливість туди повернутися, і це трапляється достатньо часто. Але навіть якщо студент і не влаштувався на роботу за місцем свого стажування, він отримує практичний досвід, який високо оцінюється всіма роботодавцями.

Розкажіть про акредитацію вузів, що входять в Laureate Hospitality Education

Акредитація наших університетів істотно виділяє їх серед інших шкіл світу. Якщо говорити про Швейцарію - то існує всього 3 школи, що мають акредитацію вищого навчального закладу - це Ecole hôtelière de Lausanne - державний університет готельного менеджменту, який був заснований ще у XIX столітті, а також Гліон і Ле Рош. Усі інші навчальні заклади не мають акредитації вищого навчального закладу, тобто не мають права видавати акредитований диплом зі ступенем бакалавра або магістра. Варто сказати, що в індустрії гостинності дуже багато навчальних закладів, які видають свої дипломи опосередковано через інші університети.

Крім того, Гліон і Ле Рош мають акредитацію New England Association of Schools and Colleges (NEASC), яка підтверджує академічну якість вищого навчального закладу. Ця асоціація відвідує нас кожні два роки і в будь-який час може влаштувати перевірку на будь-якому рівні, в тому числі розглядає резюме нашого викладацького складу. Також у відповідності з вимогами цієї організації кожен викладач, який викладає, наприклад, на бакалавріаті повинен мати вищий ступінь освіти, ніж той клас, у якому він викладає.

Тобто кожен викладач, який викладає в Гліоні або Ле Рош має ступінь мінімум магістра. Якщо викладач викладає програму магістратури або MBA - у нього має бути ступінь не нижчий PhD.

Це є дуже важливим фактором, тому що в інших школах є фахівці, які мають великий досвід в індустрії, але в той же час це ще не означає, що вони мають навички викладання і в доступній формі можуть передати власний досвід.

Акредитацією NEASC володіють усі університети Ле Рош, Гліон, в Австралії наш університет має акредитацію Австралійського міністерства освіти, а Kendall College має регіональну акредитацію. Тобто кожен університет має акредитацію, що відповідає рівню вищого навчального закладу.

Розкажіть про нетворкінг студентів і випускників ваших вузів

Це, напевно, є найбільшою перевагою кожного нашого студента, оскільки це дуже серйозні і важливі контакти на все життя. Ось, наприклад, Гліон в цьому році святкує 50-річчя і у студентів, які коли-небудь навчалися в Гліоні, є особливе об'єднуюче всіх почуття. Окрім приємного дружнього спілкування ці зв'язки дуже допомагають у професійному світі. Для кожного студента важливим є те, що за допомогою цих зв'язків він завжди зможе знайти собі роботу в індустрії, переїхати з однієї країни в іншу, тому, що на кожному континенті завжди є люди, які тобі допоможуть.

А як впливає культурне розмаїття на життя студентів?

І у Гліоні і в Ле Рош у нас навчаються студенти 110 національностей - і перевагою цих навчальних закладів є те, що ми намагаємося зберегти в їх стінах колоритний культурний мікс.

Це допомагає студентам дізнаватися традиції і звичаї, властиві кожному народові, а у подальшій кар'єрі допомагає знаходити спільну мову з представниками різних національностей. На професійному рівні потрібно не тільки знаходити спільну мову, але ще й ефективно управляти персоналом з різних країн. Тому підтримка міжнародного складу студентів, створення особливого середовища, отримання необхідних мультикультурних знань студентами є важливим аспектом діяльності наших університетів.

Студенти зазвичай проживають кампусах?

Так, 95 % студентів проживають на кампусах. Це дозволяє економити час та гроші на транспорт, а також додає впевненості абітурієнтам, коли вони знають, що не потрібно буде шукати місце для проживання.

У нас в будь-якому університеті дуже високий рівень дисципліни, що підтримується давніми традиціями, і є дуже важливим моментом при навчанні та вихованні студентів.

Юлія, що б ви порадили майбутнім студентам?

Завжди коли ми проводимо співбесіду з абітурієнтами, ми перш за все намагаємося зрозуміти і побачити саму людину – її особистість, тому що в цьому бізнесі все залежить саме від людини. Звичайно ж, потрібен фундамент, потрібен всесвітньо визнаний диплом, який є хорошим поштовхом для успішної кар'єри, але характер і цілеспрямованість людини - це найбільший двигун успіху.

Тому наша освіта не для всіх - вона для тих, хто є комунікабельним, хто зацікавлений у роботі з людьми, в русі, в міжнародному стилі життя. Діяльність у сфері гостинності це постійні міжнародні відрядження, поїздки, літаки, ну і звичайно ж на першому місці - це робота з людьми, бажання розуміти культурне розмаїття, поважати чужу культуру і звичаї. Тому для нас найважливішим є особисті якості людини, і тому у нас немає вступних іспитів, оскільки все найважливіше залежить від особистості. Бажання і блиск в очах, характер і бізнес-стрижень – є основним для нас - це те, що буде рухати студента під час навчання.

Розмовляв Павло Петриченко, Освіта.ua




Офіційним представником групи Laureate Hospitality Education в Україні є освітня компанія Domar Travel Education.

Про досвід навчання в
швейцарському Гліоні читайте в інтерв'ю української студентки Аліни Денисенко: "Хочу бути топ-менеджером у світовій мережі готелів".

Освіта.ua
29.09.2012