Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу — робітнича професія
Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти з робітничої професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу»
Стандарт професійної (професійно-технічної) освіти з робітничої професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу» затверджений і введений в дію наказом Міністерства освіти і науки № 202 від 14 лютого 2019 року.
Сфера професійної діяльності
- Професійна наукова та технічна діяльність.
- Діяльність у сферах архітектури та інжинірингу; технічні випробування та дослідження.
Загально професійні компетентності
ЗПК-1. Оволодіння основами трудового законодавства
Знати:
- основні трудові права та обов'язки працівників,
- положення, зміст, форми та строки укладання трудового договору,
- соціальні права та соціальний захист, чинні на підприємстві.
ЗПК-2. Оволодіння основами ринкової економіки
Знати:
- сутність понять суспільне виробництво, ринок і ринкові відносини підприємництво;
- організаційно-економічні форми підприємства;
- принципи нарахування заробітної плати.
ЗПК-3. Оволодіння основами інформаційних технологій
Знати:
- основи роботи на персональному комп'ютері;
- програмні засоби ПК;
- комп'ютерні технології;
- мережні системи та сервіси.
Уміти:
- працювати на персональному комп'ютері в обсязі, достатньому для виконання професійних обов'язків.
ЗПК-4. Дотримання та виконання вимог з охорони праці промислової і пожежної безпеки, виробничої санітарії та гігієни праці у професійній діяльності
Знати:
- основні законодавчі акти та нормативні документи з охорони праці промислової і пожежної безпеки, виробничої санітарії та гігієни праці, міру відповідальності за їх порушення;
- права працівників з охорони праці на підприємстві, вимоги до організації робочого місця, правила галузевої безпеки;
- загальні правила безпечної експлуатації обладнання;
- основи електробезпеки;
- основи пожежної безпеки;
- шкідливі виробничі фактори, їх вплив на здоров'я, засоби захисту;
- основи гігієни праці та виробничої санітарії;
- вимоги до санітарно-побутового забезпечення працюючих;
- правила проходження медичних оглядів;
- правила та засоби надання долікарської допомоги потерпілим в разі нещасних випадків.
Уміти:
- визначати необхідні засоби індивідуального та колективного захисту, їх справність, правильно їх застосовувати;
- надавати долікарську допомогу.
ЗПК-5. Оволодіння основами електротехніки
Знати:
- основні закони електричного струму;
- електровимірювальні прилади та правила виконання електричних вимірювань;
- електрообладнання лабораторії, принцип дії.
Уміти:
- користуватися електрообладнанням, дотримуватися правил безпеки праці при роботі;
- аналізувати і зіставляти показання контрольно-вимірювальних приладів;
- правильно діяти у разі технологічних порушень і ліквідації аварійних ситуацій.
ЗПК-6. Оволодіння основами матеріалознавства
Знати:
- основні відомості про хімічний посуд;
- поняття про хімічні реактиви та вимоги до їх зберігання;
- вимоги та обладнання хіміко-бактеріологічної лабораторії;
- вимоги до якості сировини на виробництві відповідно до галузей промисловості;
- прилади і устаткування для відбору проб при проведенні хіміко-бактеріологічного аналізу води, кормів, молока і молочних продуктів, продуктів тваринництва, ґрунту, добрив, повітря.
Уміти:
- користуватися хімічним посудом та іншими допоміжними пристосуваннями, зберігати хімічні реактиви та визначати їх за зовнішнім виглядом;
- проводити відбір проб.
ЗПК-7. Оволодіння основами техніки лабораторних робіт
Знати:
- основні поняття про розчини, їх класифікацію;
- поняття про титрування, індикатори, фільтрування, дистиляцію, кристалізацію, екстракцію, сублімацію, центрифугування.
Уміти:
- готувати різні типи розчинів;
- фільтрувати при звичайному тиску, під вакуумом та при охолодженні;
- проводити екстрагування твердих речовин і рідин;
- висушувати органічні рідини, тверді речовини;
- користуватися центрифугою.
ЗПК-8. Оволодіння основами мікробіології
Знати:
- загальні поняття про мікробіологію, вплив факторів навколишнього середовища на мікроорганізми;
- поживні середовища, техніку їх приготування та посіву на різні види середовищ;
- поняття про барвники, методи забарвлення бактерій;
- готування фіксованого та зафарбованого мазка, приготування препаратів мікроорганізмів, виділення чистих культур бактерій;
- поняття про пресовані дріжджі.
Уміти:
- готувати поживні середовища, сіяти мікроорганізми на рідкі, тверді поживні середовища, в чашки Петрі, з пробірки в пробірку;
- готувати препарати для мікроскопування;
- готувати фіксовані та зафарбовані мазки, виділяти чисті культури бактерій;
- проводити органолептичний аналіз пресованих дріжджів, санітарно-бактеріологічне дослідження змивів з рук, одягу, інвентарю, устаткування.
ЗПК-9. Дотримання правил і норм екологічної безпеки щодо захисту довкілля від шкідливого впливу виробництва, оволодіння основами енергоефективності та енергозбереження
Знати:
- правила, норми, інструкції екологічного напрямку в обсязі робочої інструкції;
- джерела забруднення води, ґрунтів, кормів, м'яса, молока;
- сутність понять енергоефективність та енергозбереження, результати впливу на довкілля.
Уміти:
- перевіряти параметри роботи обладнання візуально, виявляти порушення в роботі обладнання;
- діяти у разі технологічних порушень і в аварійних ситуаціях;
- використовувати засоби, що запобігають шкідливому впливу виробництва;
- здійснити аналіз енергоспоживання в галузі, на робочих місцях з професії;
- визначити шляхи економії енергії, способи подолання шкідливого впливу на екологію.
Кваліфікація: Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу 2-го розряду
Завдання та обов'язки. Готує проби до випробувань і аналізів. Проводить лабораторні випробування зразків сировини, вати на вміст вологи, визначення поглинальної здатності капілярності. Проводить різноманітні хіміко-бактеріологічні аналізи води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів під керівництвом лаборанта вищої кваліфікації. Визначає за кольором дозрілість тростини. Проводить аналіз на вологість і засміченість тростини.
Повинен знати: порядок відбирання та оформлення проб; основні властивості матеріалів сировини і напівфабрикатів, які підлягають аналізу; призначення лабораторного устаткування і правила поводження з ним.
Кваліфікація: Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу 3-го розряду
Завдання та обов'язки. Проводить різноманітні хіміко-бактеріологічні аналізи води, харчових продуктів, сировини, напівфабрикатів і готових виробів за затвердженими методиками. Визначає кислотність, густину вмісту жирових вуглецевих речовин, солей тощо, капілярність, наявність хлористих, сірчанокислих і кальцієвих солей, вміст жирових і воскоподібних речовин тощо. Веде контрольно-облікові записи.
Повинен знати: основи хімії та елементарні основи бактеріології в межах виконуваної роботи; вимоги державних стандартів до проведення хіміко-бактеріологічних аналізів; порядок відбирання зразків та їх підготовки до випробувань; необхідний обсяг випробувань; способи приготування робочих і титрованих розчинів стерилізації бактеріологічних середовищ; систему записів результатів випробувань і методи їх статистичного опрацювання.
Укладено на підставі стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з робітничої професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу», що затверджений і введений в дію наказом Міністерства освіти і науки № 202 від 14 лютого 2019 року.
Освіта.ua
08.03.2019