Osvita.ua Вища освіта Реферати Біологія Садівництво як галузь рослинництва. Реферат
Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції. З питань розміщення інформації звертайтесь за телефоном (044) 200-28-38.

Садівництво як галузь рослинництва. Реферат

Садівництво - наука і галузь рослинництва. Класифікація плодових і ягідних культур

Садівництво - одна з важливих галузей сільськогосподарського виробництва, в завдання якої входить виробництво плодів ягідних та плодових культур.

Продукти, які отримує людина вирощуючи плодові та ягідні культури, відзначаються високими смаковими якостями і містять необхідні людині поживні речовини.

В цих продуктах наявні у великій кількості цукри, органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни тощо:

  • плоди яблуні, які утримуються в Лісостеповій зоні України містять від 4,5 до 20% цукрів,
  • груші - 7-12%,
  • вишні - 8-14%,
  • сливи - 9-18%,
  • чорної смородини 5-8%,
  • суниць 4,5-7,5%.

Органічних же кислот яблука містять 0,3-1,5%, вишня - 1,5-2,5%, чорна смородина 2,7-3,4%.

Деякі плодові мають велику кількість білків і жирів. Наприклад, у плодах волоського горіха є до 17% білків та 70% і більше жирів.

У плодах і ягодах містяться різноманітні вітаміни - A, C, B1, B2, B6, P і PP. Наприклад, у плодах чорної смородини є до 350 мг% вітаміну C, в яблуках - 12-27, суницях - 35-95 мг%.

Продукти садівництва споживають як у свіжому вигляді, так і використовують як сировину для консервної та кондитерської промисловості.

Садівництво є також джерелом цінної деревини груші, волоського горіха, черешні, яблуні, каштана.

Насадження плодових і ягідних культур відіграють важливе значення в озелененні місцевості та можуть виступати частиною лісомеліоративних заходів проти ерозії ґрунтів.

Кору, листки каштана та горіха, оплодні граната використовують для отримання дубильних речовин, які широко використовуються для обробки шкір.

Широко відомі також і лікувальні властивості плодових і ягідних культур.

В історичному ракурсі садівництво на території України згадується ще з 12 ст. до нашої ери на території Криму. У 10 ст. нашої епохи садівництво набуло поширення на всій території Київської Русі.

Великий вклад у розвиток наукових основ садівництва зробили В. В. Пашкевич, Л. П. Симиренко, В. Л. Симиренко, Л. В. Ритов, І. В. Мічурін, С. Х. Дука, М. Ф. Кащенко та інші.

Провідними українськими установами, які займаються питаннями садівництва є Мліївський інститут садівництва ім. Л. П. Симиренка УААН (Черкаська обл.), Інститут садівництва УААН (м. Київ) із Львівським та Донецьким філіалами та мережею дослідних станцій - Кримською, Краснокутською, Подільською та ін., Інститут зрошувального садівництва УААН (Запорізька обл.) та ін.

В Україні вирощують біля 40 видів плодових і ягідних культур, які поділяють на групи за ботанічними та виробничими ознаками, за типом надземної частини, за тривалістю життя тощо.

У плодівництві ботанічний рід, що об'єднує групу близьких між собою видів, називають звичайно плодовою або ягідною породою, чи культурою.

За біологічними особливостями, а також типом плодів плодово-ягідні культури поділяють на такі групи:

  • зерняткові (яблуня, груша, айва, горобина);
  • кісточкові (вишня, черешня, слива, абрикос, персик, алича);
  • горіхоплідні (волоський горіх, ліщина, фундук);
  • ягідні (суниці садові, малина, смородина, порічки, аґрус і ін.);
  • виноградні (виноград);
  • цитрусові (лимон, апельсин, грейпфрут, мандарин).

За типом надземної частини серед плодових виділяють:

  • дерева - наявний один стовбур, на якому розміщується крона (яблуня, груша, слива, вишня, черешня та ін.);
  • кущі - рослини мають кілька стовбурів (смородина, дерен, калина, аґрус);
  • напівкущі - коренева система багаторічна, а надземна частина дворічна і утворює кущ (малина);
  • трав'янисті - рослини мають багаторічну кореневу систему з трав'янистою надземною частиною (суниці, полуниці);
  • ліани - рослини, які мають витке довге стебло (виноград, лимонник, актинідія).

Всі плодові і ягідні культури - багаторічні, але з різним періодом життя - яблуня, груша 40-100 років, вишня 20-30, суниці 4-8 років.

Джерела

  1. Агрохімія / І. М. Карасюк, О. М. Геркіял, Г. М. Господаренко та інші / За ред. І. М. Карасюка. - К.: Вища школа, 1995. - 471с.
  2. Бабьева И. П., Зенова Г. М. Биология почв. - М.: Изд-во Моск. ун-та, 1989. - 336с.
  3. Бугай С. М. Рослинництво. - К.: Вища школа, 1978. - 384с.


28.12.2011

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!