Osvita.ua Вища освіта Реферати Біологія Особливості харчування дитини. Реферат
Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції. З питань розміщення інформації звертайтесь за телефоном (044) 200-28-38.

Особливості харчування дитини. Реферат

У рефераті подано відомості про рослини, які містять речовини та вітаміни, необхідні для розвитку дитини

Правильно організований догляд, виховання та особливо харчування забезпечують нормальний фізичний та розумовий розвиток дитини. Потрібно стежити, що у добовий раціон їжі входили повноцінні білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода в потрібній кількості.

Білки. Потреба дітей у білках порівняно з дорослими вища. Вони потрібні для утворення нових клітин та тканин. Якщо в їжі недостатня кількість білків, то порушується діяльність нервової та ендокринної систем, послаблюється опірність організму до різних інфекцій.

Найбільш повноцінними є білки тваринного походження: молоко, м’ясо, яйця, риба. Неповноцінні білки містяться в продуктах рослинного походження: хліб, гречані та вівсяні крупи, рим, горох, овочі.

Жири. Вони потрібні для поповнення витрат дитячого організму енергії, є джерелом тепла, посилюють опірність організму до заразних захворювань. При недостачі жирів зменшується вага дитини і знижується стійкість організму до інфекційних захворювань.

Рослинні жири: соняшникова, кукурудзяна, оливкова, соєва олії. Риб’ячий жир легко засвоюється дитячим організмом.

Вітамін В1. При недостачі цього органічного компонента порушується жировий та білковий обміни. Найбільше його в хлібі грубого помолу, дріжджах, горіхах, квасолі, печінці, нирках, горосі, крупах.

Вітамін В2. Недостача В2 викликає розлади травлення, загальну кволість, з’являються тріщини на губах і язиці. Вітамін В2 міститься в печінці, нирках, свіжому сирі, яєчному білку, хлібі, крупах.

Вітамін В6. Запобігає заварюванню нервової системи, шкіри. Застосовується у вигляді печінкового екстракту.

Вітамін В12. Необхідно для кровоутворення. Міститься в молоці, сирі, яйцях, печінці та нирках.

Вітамін В15. Запобігає кисневій недостатності. Приймають у вигляді таблеток за призначенням лікаря.

Вітамін С. При його недостатності дитина стає блідою, знизується апетит, розвивається недогрів’я. Міститься в смородині, агрусі, полуницях, щавлі, помідорах, свіжій капусті, цибулі, картоплі.

Вітамін Р. Зменшує проникність та ламкість судин, підвищує зсідання крові. Міститься в плодах шипшини, волоських горіхах, смородині ат горобині.

Жири тваринного походження є у вершковому маслі, вершках, молоці, сирі, яйцях, м’ясі та рибі.

Вуглеводи. Вони є основним джерелом енергії. На вуглеводи багаті картопля, капуста, буряки, яблука, борошно, різні крупи, цибуля, овочі, фрукти.

Вітамін А. У разі недостачі в організмі цього вітаміну затримується ріст, знижується гострота зорі ввечері, шкіра стає сухою, зменшується опірність до інфекційних хворіб. Він міститься в риб’ячому жирі, вершковому маслі, вершках, молоці, печінці, яєчних жовтках, абрикосах, моркві, помідорах.

Вітамін Д. Якщо в їжі не вистачає цього вітаміну, то в дітей розвивається рахіт. Надходить в організм не лише з продуктами харчування, а синтезується в організмі під впливом ультрафіолетового проміння. Тому дітям потрібно перебувати на свіжому повітрі.

Вітамін Е. Його називають вітаміном шкіри.

Вітамін К. Сприяє підвищенню зсідання крові. Він є в капусті. картоплі, злаках.


30.11.2011

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!