Osvita.ua Вища освіта Реферати Біологія Хміль звичайний, холодок лікарський, хрін звичайний: опис рослин. Реферат
Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції. З питань розміщення інформації звертайтесь за телефоном (044) 200-28-38.

Хміль звичайний, холодок лікарський, хрін звичайний: опис рослин. Реферат

У рефераті подано відомості про такі рослини як хміль звичайний, холодок лікарський, хрін звичайний. Наведено способи їх лікарського застосування

Хміль звичайний (винниця, гімей, хмелена, хмелина, хмелячник, хмельник, хмилина, хміль). Humulus lupulus

Багаторічна трав'яниста рослина родини шовковицевих. Стебло витке, гранчасте, до 6 м завдовжки. Листки черешкові, супротивні, зверху темно-зелені, зісподу блідіші. Квітки одностатеві, дводомні, в дихазіях, зібраних у чоловічих особин волотюватими колосоподібними суцвіттями. Оцвітина чоловічих квіток жовтувато-зелена, жіночих - малопомітна, дзвоникувата. Цвіте у червні - серпні. Плід - яйцеподібний стиснений, білувато-сірий горішок, дозріває у вересні.

Росте на вологих місцях, краях болот, узліссях, серед чагарників. Вирощують також як технічну рослину для пивоварної промисловості.

Для технічних потреб заготовляють жіночі суцвіття - "шишки", які називають ще "хмельовим борошном".

"Шишки" хмелю містять ефірну олію, гіркі речовини, холін, аспарагін, органічні кислоти, смоли, жовтий пігмент, алкалоїдоподібні речовини з наркотичною дією. Препарати хмелю заспокійливо діють на центральну нервову систему, проявляють сечогінну, гіпотензивну, протиалергічну, протизапальну, антимікробну, жовчогінну, противиразкову, болетамувальну, фунгіцидну, естрогенну властивості, стимулюють апетит.

Застосовують при вегетосудинній дистонії, аменореї, естрогенній недостатності яєчників, хворобах печінки, селезінки, міокардиті, гіпертонічній хворобі, збудженнях, виразках, лишаї, раку шкіри, ревматизмі, для миття голови при облисінні.

Внутрішньо - настій "шишок" (2 ст ложки сировини на 500 мл окропу) приймати по 2 ст ложки 4 рази на день до їди. Настоянку "шишок" хмелю (1:4, на горілці настоювати10 днів), приймати по 5 крапель ранком і ввечері до їди.

При чоловічому безсиллі (імпотенція), а також у випадку передчасної еякуляції, застосовують настій із "шишок" хмелю (3 ст ложки сировини на 450 мл окропу); приймати ао слідуючій схемі - перший тиждень по 150 мл настою тричі на день, другий тиждень - по 150 мл настою двічі на день.

Симптоми отруєння: при передозіванні препаратами хмелю розвивається нудота, блювання, болі в животі, головний біль, відчуття загальної втоми і слабості, пригнічення функції центральної нервової системи (сонливість).

Лікування: при гострому отруєнні препаратами хмелю застосовують промивання шлунка значною кількістю води з додаванням активованого вугілля, розчин кофеїну натрію бензоат 10%-1 мл, розчин камфори олійний 20% - 2 мл, екстракт елеутерококку рідкий.

Холодок лікарський (спаржа). Asparaus offіcіnalіs

Багаторічна дводомна трав'яниста рослина родини аспарагусових. Стебло циліндричне, голе, гладеньке, пряме або вверху поникле, до 150 см заввишки, з багатьма косо догори спрямованими гілками.

Листки спіральні, лускаті, при основі - з короткою шпоркою, з голчастими або шилоподібними кладодіями зібраними пучками по 3 - 6, у пазухах. Квітки одностатеві, рівновеликі (жіночі удвоє менші за чоловічі), розміщені поодинці або по дві в пазухах листків на довгих квітконіжках; оцвітина проста, правильна, білувата або жовтаво-зелена, зросло пелюсткова, дзвоникувато-лійкувата, глибокошестироздільна. Цвіте у червні - липні. Плід - куляста, цегляного кольору ягода.

Росте по всій території України на заплавних луках, трав'янистих місцях, серед чагарників, у світлих лісах.

Заготовляють кореневища з корінням, траву, плоди і молоді м'ясисті, ще не позеленілі паростки стебел. Паростки зрізають напровесні, поки вони не повилазили з ґрунту і використовують свіжими для приготування страв. Траву збирають під час цвітіння рослини. Кореневища з корінням заготовляють восени. Плоди збирають у зрілому стані.

Кореневища і корені містять аспарагін, стероїдні сапоніни, кумарини, вуглеводи, каротиноїди, сірковмісну кислоту. Трава містить глікозид коніферин, сапоніни, хелідонову і янтарну кислоти, тирозин і аспарагін. У паростках є аспарагін, каротиноїди, аскорбінова і нікотинова кислоти, тіамін, рибофлавін. Зрілі плоди містять цукри, капсантин, фізамін, алкалоїди, лимонну й яблучну кислоти.

Галенові препарати холодку розширюють периферичні судини, знижують артеріальний тиск, сповільнюють ритм серцевих скорочень, посилюють діурез, покращують функцію печінки. Відвар кореневища дають всередину при пієлонефриті, циститі, аденомі простати, цирозі печінки, захворюваннях серця, які супроводжуються набряками, при подагрі, діабеті, вуграх, висипах на шкірі, екземі, посилює виділення молока у матерів, які годують груддю, як заспокійливий засіб при неврозах серця, епілепсії. Настій плодів вживають при імпотенції й геморої.

Внутрішньо - відвар кореневища (1 ст ложка сировини заливають 500 мл окропу, кип'ятять 10 хв) пити по 50 мл чотри рази на день до їди; відвар трави холодку (2 ст ложки сирови заливають 500 мл окропу, кип'ятять 5 хв) пити по 50 мл чотири рази на день; настій плодів (5 ягід холодку залити 200 мл окропу, настоюють 8 год) пити по 1 ст ложці тричі на день.

Зовнішньо - примочки з відвару кореневищ з коренями холодку (2 ст ложки сировини на 500 мл окропу, кип'ятять 10 хв).

Хрін звичайний (хрін сільський, хрінь). Armoracіa rustіcana

Багаторічна трав'яниста рослина родини хрестоцвітих. Має товстий м'ясистий корінь. Стебло прямостояче, заввишки до 120 см, вгорі розгалужене, порожнисте. Прикореневі листки великі, довгасті, зарубчасті, нижні (стеблові) - перистороздільні, серединні - видовженоланцетні; верхні - лінійні. Квітки двостатеві, правильні, в багатоквіткових гронах, зібрані у волотисте суцвіття, пелюстки білі. Цвіте у травні - червні. Плід - видовжено-овальний здутий стручок.

Росте всюди. Культивують як пряно-смакову рослину.

Заготовляють свіжі корені, викопують їх восени і зберігають у вологому піску.

Корені хріну містять вітаміни (кислота аскорбінову та нікотинову кислоти, піридоксин, тіамін,), вуглеводи (пентозани, сахарозу, глюкозу, галактозу, арабінозу, полісахариди), флавоноїди, сапоніни, гірчичну олію, мінеральні солі (кальцій, магній, залізо, мідь, фосфор, сірку, фітонциди).

Лікувальна дія хріну пояснюється подразнюючими і стимулюючими властивостями гірчичної олії, що посилюють секрецію залоз шлунково-кишкового тракту.

Застосовують при гіпоацидних гастритах, дискінезії жовчних шляхів, атонії кишечника, набряках, гепатитах, ревматизмі, подагрі, анемії, грипі, цинзі, цукровому діабеті, злоякісних пухлинах внутрішніх органів і шкіри.

Для лікування виразкової хвороби шлунка з пониженою кислотністю використовують мікстуру, до якої входять: натерте свіже коріння хріну, самосил гайовий, бджолиний мед і домашня горілка порівну (по 100 г). Настоювати 2 дні. Приймати по 1 ст ложці 5 разів на день.

При лікуванні запальних процесів печінки доцільно давати хворому настоянку хріну (1:5) по 25 крапель 4 рази на день. При цьому через 4 дні покращується апетит, зникає жовтяниця і, головне, зменшується печінка. Можна використовувати настій кореня хріну (1 кг хріну потерти на тертці, залити 3 л прокип'яченої напівохолодженої води, закрити і залишити настоюватись 24 год, процідити трохи підсолодити (100 г цукру) і випивати по 100 мл тричі на день перед їдою.

Внутрішньо - настій (1 ст ложка тертого хріну на 400 мл окропу) приймати по 2 ст ложки 4 рази на день до їди.

Зовнішньо - свіжий сік використовують при гніздовій плішивості, гнійному отиті (закапують у вухо), для полоскання ротової порожнини (розведеним соком) при стоматиті й ангіні. Кашкою із хріну розтирають суглоби, м'язи при радикуліті, артриті, міозиті.

Слід пам'ятати, що при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки з підвищеною кислотністю, захворюваннях нирок, сечовивідних шляхів вживати хрін протипоказано.


26.08.2011

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!