Osvita.ua Вища освіта Реферати Біологія Шипшина голчаста, грицики, кульбаба лікарська: опис рослин. Реферат
Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції. З питань розміщення інформації звертайтесь за телефоном (044) 200-28-38.

Шипшина голчаста, грицики, кульбаба лікарська: опис рослин. Реферат

У рефераті наведено опис таких рослин як шипшина голчаста, грицики, кульбаба лікарська

Шипшина голчаста - Rosa acicularis Lindl

Шипшина голчаста - гарний колючий кущ з бурувато-червоними гілками, з великою кількістю дрібних тонких шипиків і щетинок. Шипики сидять часто по 2 біля основи - листків, що складаються з 5-7 (9) яйцевидних листочків. Квітки великі, ароматичні, поодинокі або по 2-3, рожеві або червонуваті, на довгих квітконіжках.

Плоди соковиті, яйцевидно-грушовидні, яйцевидні або еліптичні, 1,5- 2,5 см в діаметрі, гладенькі. Поверхня блискуча або матова, морщиниста. Всередині плодів знаходяться тверді білі горішковидні сім'янки (плодики) з численними загостреними щетинистими волосками. Шипшина голчаста цвіте в червні-липні. Шипшина голчаста росте в лісах, переважно ялинових, по лісових схилах і на узліссі, луках. Для лікувальних цілей застосовують стиглі плоди обох видів шипшини.

Збирають плоди у період їх стиглості, наприкінці серпня-у вересні; збирати слід обережно, вручну, у брезентових чи інших рукавицях, безпосередньо з куща, причому тільки цілі яскраво-червоні, незіпсовані плоди, коли вони ще тверді, намагаючись не м'яти їх. Перестиглі плоди стають соковитими, м'якими і збирати їх важче. Складати плоди слід у кошики, обтягнуті тканиною, збирання слід закінчити до настання заморозків. Свіжозібрані плоди треба негайно сушити.

Сушать плоди у добре нагрітих печах, на залізних листах або сітках, трохи відкривши заслінку і трубу печі для витягування вологи. Щоб краще використати обсяг печі для сушіння найбільшої кількості ягід, сітки з ягодами ставлять на цеглинах у 2-3 ряди, але при цьому треба стежити, щоб повітря мало вільний доступ до всіх ягід і щоб ягоди не підгоріли.

Можна їх сушити в плодоовочевих сушарках при температурі 80-90° С, а в південних районах - на сонці. Сухі ягоди шипшини оранжево-червоні, смак кислувато-солодкий, вони без запаху. Настої з коренів шипшини і плодів здавна застосовували в народній медицині у випадку захворювання печінки і шлунково-кишкового тракту. При катарі шлункалз зниженою кислотністю застосовують настій з 3 столових ложок ягід шипшини на 1 л води по 1/2 склянки 3 рази на день.

Грицики - Capsella bursa pastoris (L.) Medic

Однорічна трав'яна рослина з прямим або гілчастим стеблом заввишки 20-50 см. Листки: прикореневі - довгасто-ланцетовидні, виїмчасто-зубчасті або пірчасто-роздільні, звужені у черешках, переважно зібрані в розеткуі стеблові - сидячі, стрілковидні, стеблоохоплюючі, цілокраї. Квітки білі, дрібні, зібрані у довгі волоті на верхівці стебла. Плід -обернено трикутний, дуже сплющений стручок з серцевидною виїмкою вгорі, стиснений з боку швів. За формою плоди нагадують мисочки, звідки і походить одна з народних назв рослини.

Цвітуть грицики з квітня до вересня (від низу стебла до верхівки).

Росте як бур'ян на полях, при дорозі, поблизу будинків, на смітниках.

Райони поширення - вся територія СРСР, крім Крайньої Півночі. Збирають і заготовляють грицики на Україні, у Дагестані, Ростовській області.

Для виготовлення ліків використовують траву грициків.

Збирають траву у червні - липні під час цвітіння, зрізуючи усю надземну частину рослини з прикореневими листками (без кореня) і сушать на вільному повітрі, у затінку, або у приміщенні, яке провітрюється. Запах грициків слабкий, на смак вони гіркувато-слизуваті.

Лікувальна властивість - кровоспинна дія - була відома ще стародавнім лікарям Греції і Риму. У Європі в період Середньовіччя настої грициків теж використовували як кровоспинний засіб. А. Л. Лейбович підтвердив кровоспинну дію настою грициків у випадку кровотечі з матки. Як кровоспинний засіб настої і відвари з грициків використовують і в нашій народній медицині.

Ці препарати застосовують для лікування печінки і нирок (суміш грициків з польовим хвощем). Експериментальне підтверджені звуження судин і посилення скорочувальної функції матки.

Кульбаба лікарська - Taraxacum officinale Wigg

Багаторічна трав'яна рослина з білим молочним соком, товстим стрижневим слабко розвиненим коренені густо-во-лохатою шийкою. Листки ланцетовидні або довгасто-обернено-яйцевидні чи струговидно-надрізані, у прикореневій розетці їх багато. Квіткове стебло (стрілка) заввишки до 40 см, без листків, дудчасте (порожнисте), на верхівці несе один квітковий кошик. Кошик великий, з численними язиковими яскраво-жовтими квітками. Плід - сім'янка з чубком, яка після достигання утворює пухнасту сірувато-білу кулю (звідси і назва рослини), що розлітається на повітрі від легкого подиху вітру. Кульбаба-найпоширеніша рослина на земній кулі (мал. 65).

Цвіте з квітня до вересня.

Росте на луках, полях, у лісах, садах, над шляхами, на смітниках.

Райони поширення - вся територія СРСР, крім Крайньої Півночі. Збирають і заготовляють її на Україні.

Для приготування ліків використовують корені кульбаби.

Корені викопують з кінця серпня і восени, в період в'янення листя, або навесні, до цвітіння. Викопані корені очищають від землі, надземних частин, кореневих шийок, миють і сушать, попередньо підв'яливши протягом кількох днів на сонці, доки з надрізів кори не припиниться виділення молочного соку.

Сушать корені кульбаби у теплому, з доброю вентиляцією, приміщенні або на печі, розіклавши тонким шаром. На смак кульбаба гіркувата, слизиста, без запаху.

Містить інулін (до 21%), гіркоту тараксанин, слиз, цукор, холін, жирну олію.

У народній медицині настої з коренів кульбаби використовують як жовчогінний, проносний засіб.


26.08.2011

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!