Osvita.ua Середня освіта Сучасна освіта Учитель Рейтинг заборонених делікатесів
Рейтинг заборонених делікатесів

У США щойно складено рейтинг заборонених делікатесів, деякі з яких здатні вбити або навіть покалічити самого гурмана

Рейтинг заборонених делікатесів

1. На першому місці в рейтингу оригінальних рецептів за версією журналу «Newsweek» розташовано касу марцу - особливий вид виробленого на Сардинії сиру, що містить личинки мух. У перекладі із сардинської «Casu Marzu» означає «гнилий сир», а в повсякденній мові також використовується вираз «червивий сир».

Касу Марцу витримують довше звичайної стадії ферментації, тим самим доводячи до стану гноїння, викликаного травною діяльністю личинок сирної мухи. Хробаки прискорюють процес розщеплення та розпаду жирів, що є в сирі, власне через що продукт стає м'яким.

У вільному продажі цей сир не знайти навіть в Італії, оскільки цей делікатес, що кишить комахами, може шокувати навіть гурмана. Причому личинки досить жваво рухаються в сирній голові й почувають себе як удома. Іноді вони можуть стрибнути на відстань до 15-ти сантиметрів, тому під час їжі рекомендується берегти очі.

Проте фермери на Сардинії, а також у П'ємонті й Бергамо на півночі Італії пам'ятають секрети приготування цих ласощів. Під великим секретом вони виконають екзотичне замовлення для безстрашного «жерця личинок».

2. Фугу, або іглобрюх, є страшенно отруйною рибою, чиї внутрішні органи та голки несуть смерть. Однак у Японії та Кореї м'ясо цього морського мешканця вважається делікатесом. Кажуть, що все залежить від майстерності шеф-кухаря, який у процесі приготування фугу чи риби-собаки повинен нейтралізувати її отруту.

Організм фугу виробляє одну з найсильніших отрут природного походження тетродотоксин, що завдає нервово-паралітичну дію, повідомляє factnews.ru.

Із риби готують як суп, так і печеню. Блюда з фугу можна спробувати в японських ресторанах Нью-Йорка, Чикаго, Філадельфії чи Лос-Анджелеса. Проте у Флориді вилов іглобрюха заборонений.

3. Рецепт приготування сиру брі є одним із найдавніших у французькій кухні. Тому символічно, що й зараз цей сир продається разом із цвіллю, що свідчить про оригінальну технологію його приготування. Цей продукт уважається таким, що швидко псується, тому дійсний брі можна придбати тільки у Франції.

4. Для приготування абсенту використовується афродизіак - речовина, що стимулює статевий потяг і викликає галюцинації. Цей напій був найбільш популярним ще в середині XIX століття у Франції. Але в 1912 році міністерство сільського господарства США заборонило виготовлення абсенту, оскільки він був визнаний шкідливим для нервової системи людини.

Зараз абсент дозволено готувати тільки досвідченим барменам, при цьому необхідно суворо дотримуватись дозування туйону - саме ця речовина, що входить до складу лікеру, має галюциногенні властивості. Утім учені довели, що в рецепті абсенту XIX століття вміст туйону був незначним.

5. Сассафрас, або американський лавр, століттями використовувався мешканцями Північної Америки як чайний настій і знеболююче. А креоли додавали його в супи та тушковані страви. Рослина містить речовину сафрол, що була визнана в 1960-х роках канцерогеном і заборонена для використання в їжу.

6. Національне шотландське блюдо хаггіс являє собою баранячий рубець, начинений потрухами та спеціями. У 1989 році страву також було заборонено у США, оскільки хворі на коров'ячий сказ тварини, чиї внутрішності використовувались у їжу, могли заразити людину енцефалопатією.

У Великій Британії поставили під сумнів необхідність такої заборони, тому в шотландських супермаркетах хаггіс, як і раніше, продається.

7. У 2006 році велика мережа супермаркетів відмовилась від продажу лобстерів під напором протестів із боку громадської організації PETA й інших борців за гуманне ставлення до тварин. Правозахисників тривожили умови транспортування цих ракоподібних, котрі, на їхню думку, приносили омарам масу страждань.

А в італійській провінції Реджо-ді-Калабрія взагалі заборонено виварювання лобстерів у живому вигляді.

8. Гурмани з Чикаго, які обожнюють фуа-гра, одержали відстрочку в задоволенні своїх пристрастей до 2012 року, щойно місцева влада відмовилися ввести заборону на виготовлення та продаж цього делікатесу, що виробляється з гігантської печінки перегодованого гусака або качки.

Заради примхи гурманів птахів, призначених для фуа-гра, насильно годують за допомогою спеціальної трубки, яку вставляють у дзьоб. За день гусаки змушені з'їдати близько двох кілограмів їжі. Через таке посилене харчування печінка птахів збільшується та досягає 1,5 кілограма.

Автор: Life.pravda.ua

life.pravda.ua
25.08.2008


Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!