Osvita.ua Середня освіта Сучасна освіта Учитель Лікування шоколадом: темна історія
Лікування шоколадом: темна історія

У пресі періодично з'являються повідомлення про користь шоколаду, особливо темного, або гіркого. Дійсно, він містить флавоноли, що призводять до захисної дії серцево-судинної системи

Лікування шоколадом: темна історія

Така інформація радує і ласунок, і виробників шоколаду. І все-таки для того, щоб об'єктивно судити про вплив шоколаду на здоров'я людини, треба враховувати не тільки ефекти корисних речовин, а й негативний вплив цукру та жиру, якими цей продукт, на жаль, також багатий. Яким же виявиться сумарний ефект? Відповідно до авторитетнішого медичного журналу «Lancet», темний шоколад не такий корисний, як хотілося б вірити.

У шоколаді, як і в цибулі, обліписі, червоному вині та зеленому чаї, містяться флавоноли - речовини рослинного походження з класу поліфенолів. Вони мають актиоксидантну дію, перешкоджають окислюванню ліпідів низької щільності, пригнічують злипання тромбоцитів і поліпшують функцію ендотелію судин. За рахунок цих біологічних властивостей флавоноли можуть сприяти профілактиці серцево-судинних захворювань. У кількох епідеміологічних дослідженнях показано, що при вживанні з їжею великої кількості флавонолів знижується ризик інфаркту міокарда й інсульту. Однак більшість робіт оцінювали ефект червоного вина та чаю, а не шоколаду.

В останні роки з'явились дослідження, присвячені впливу шоколаду на організм людини. Відразу обмовимось, що мова йде про темний шоколад: світлі сорти (молочний і білий) містять небагато флавонолів й однозначно шкідливі для здоров'я. A. J. Flammer і колеги порівняли ефект 40 г темного шоколаду (70 % какао) та плацебо-шоколаду, що не містить флавонолів, у 22-х пацієнтів, яким трансплантували серце. У першій групі спостерігались розширення коронарних артерій, посилення ендотелій-залежної судинно-рухової реакції та зниження злипання тромбоцитів. Такі ефекти флавонолів можуть сприяти профілактиці ішемічної хвороби серця.

Раніше опубліковане інше дослідження впливу темного шоколаду на серцево-судинну систему. Ним лікували пацієнтів із початковим підвищенням артеріального тиску: протягом 18-ти тижнів вони приймали по 6,3 г темного шоколаду (30 мг поліфенолів) на день. На відміну від контрольної групи, яка одержувала білий шоколад, в основній спостерігалося статистично значуще зниження артеріального тиску. При цьому маса тіла, рівень ліпідів і глюкози у крові не змінювались.

На жаль, ця підбадьорююча інформація лише побічно стосується того темного шоколаду, що ми найчастіше бачимо на прилавках. Справа в тому, що його колір буває оманним. Виробники можуть підфарбовувати шоколад, прибираючи з нього гіркі флавоноли. Таким чином, не всякий темний шоколад корисний. Ситуація ускладнюється тим, що на упакуваннях, як правило, не вказують зміст флавонолів. У той же час у будь-якому шоколаді, і темний не є виключенням, присутні жири та цукор - висококалорійні речовини, що аж ніяк не сприятимуть оздоровленню серцево-судинної системи.

На захист шоколаду варто помітити, що насичені жири, які є в ньому, відносно безпечні. Основний їхній компонент - стеаринова кислота - не знижує рівень ліпопротеїнів високої щільності, не підвищує рівень ліпопротеїнів низкої щільності та загального холестерину. Ці дані свідчать про безпеку стеаринової кислоти. Однак для більш обґрунтованих висновків про можливий шкідливий вплив стеаринової кислоти необхідні додаткові клінічні дослідження.

Отже, дія компонентів темного шоколаду на серцево-судинну систему різноспрямована. Доти, доки немає ґрунтовних і тривалих досліджень, не зрозуміло, який фактор виявиться вирішальним: корисна дія флавонолів чи шкідливий вплив інших компонентів. У будь-якому випадку, ясно, що аматорам «шоколадотерапії» доведеться особливо ретельно стежити за калорійністю свого раціону, уникаючи інших продуктів, багатих жирами та вуглеводами, що легко засвоюються. Із плиткою шоколаду в одній руці та з калькулятором в інший - таку долю підготував ласункам, які стежать за своїм здоров'ям, редактор журналу «Lancet».

Однак є надія, що й така перспектива виявиться радісною. Шоколад, крім флавонолів, містить ендорфіни - речовини, аналогічні природним гормонам людини. Ендорфіни виробляються клітинами головного мозку та відповідають за почуття радості та щастя. Окрім того, ці гормони підвищують імунітет, упливають на нервову, серцево-судинну, дихальну системи, гальмують секрецію.

у шлунково-кишковому тракті тощо. Також цікаво, що ген продинорфіну - попередника ендорфінів - один із небагатьох, що відрізняють людину від мавпи.

Таким чином, ендорфіни відіграють ключову роль у регуляції поведінкових реакцій та у функціонуванні організму людини в цілому. При їх прийомі ззовні настрій піднімається і хвороби якщо не відступають, то хоча б перестають хвилювати. У зв'язку з цим виробники шоколаду позиціонують його майже як ліки. Хоча в рамках сучасних медичних уявлень такі висновки здаються досить спекулятивними, як би то не було, «шоколадотерапія» якщо не ефективна, то принаймні приємна для пацієнта.

Автор: О. Добрушина

Освіта.ua
14.08.2008

Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!