Osvita.ua Середня освіта Форум педагогічних ідей Виховання Антивітаміни. Матеріали для позакласної роботи
Рейтинг
24
Вибір редакції

У матеріалі на допомогу класним керівникам і вихователям на заявлену тему авторка пише (медіапрезентація додається), що антивітаміни - це сполуки, що близькі до вітамінів за хімічною будовою, але мають протилежну дію

Антивітаміни. Матеріали для позакласної роботи

Оцініть публікацію
Рейтинг статті: 4 з 5 на основі 6 оцінок.

Всі діти знають, що вітаміни корисні і потрібні всім. А про те, що існують антивітаміни, знають навіть далеко не всі дорослі.

Антивітаміни – це сполуки, які близькі до вітамінів за хімічною будовою, але мають протилежну дію. Коли вони потрапляють в організм людини, то включаються в реакції обміну речовин замість вітамінів і пригнічують або повністю нейтралізують їх дію. Це веде до вітамінної нестачі навіть у тих випадках, коли вітаміни отримуються з їжею в достатній кількості, або коли цей вітамін сам здатен утворюватись в організмі. Зараз антивітаміни відомі майже для всіх вітамінів. Знання про антивітаміни необхідні для того, щоб правильно підбирати продукти харчування у своєму раціоні і запобігти гіпо- й авітамінозу.

Один з основних вітамінів – Вітамін С. Він підвищує опір організму до інфекційних захворювань, психічних і фізичних навантажень, приймає участь у багатьох біохімічних процесах. Міститься він у свіжих овочах і фруктах, але про запас в нашому тілі не накопичується, тому таку їжу треба вживати щоденно. Його антагоністом є, по-перше, зелений хлорофіл, якого багато, наприклад, у зеленій цибулі, а по-друге – речовина, яка має назву аскорбатоксидаза.

Вони разом з вітаміном С міститься теж у овочах і фруктах. Але природа потурбувалась про те, щоб всередині плодів вітамін С та його антагоністи були розділеними, і ці антивітаміни стають активними тільки тоді, коли порушується цілісна структура овочів, ягід і фруктів, наприклад, при їх подрібненні, кулінарній обробці, тривалому зберіганні, або пошкодженні при транспортуванні. Ось чому зелені салати треба вживати одразу ж після подрібнення, свіжовижаті соки пити негайно, а овочі й фрукти з’їдати цілими, відкушуючи потрібне по мірі з’їдання.

Дуже багато антивітаміну, що руйнує аскорбінову кислоту, тобто вітамін С, міститься у огірках, кабачках та кольоровій капусті. Тому ми не рекомендуємо робити салати, що складаються з огірків та помідорів. Помідори, як відомо, - це джерело вітаміну С, а антивітамін, що міститься у огірках, викликає його повне руйнування. Слід поставити під сумнів і сполучення в салатах свіжої капусти, яка теж є одним з лідерів по вмісту вітаміну С, з зеленою цибулею та огірками.

Аскорбатоксидаза у значній кількості є у багатьох ягодах та фруктах. Тому не бажано робити й фруктові салати або змішувати різні ягідні свіжовижаті соки. Бо може вийти так, що одні ягоди чи фрукти є джерелом вітаміну С, а інші мають відповідні антивітаміни.

Ще треба додати, що вітамін С руйнується при нагріванні, але його конкурент руйнується при цьому значно швидше. Тому, щоб зберегти більше цього вітаміну при кулінарній обробці у картоплі, моркві та інших овочах, їх рекомендується класти не в холодну воду, а в окріп і швидко доводити до кипіння.

Інший, дуже важливий вітамін - вітамін В1. Він відповідає за нормальний ріст і розвиток, забезпечує роботу серця, нервової і травної системи. При його нестачі можливі такі захворювання як неврити, радикуліти, слабкість у кінцівках. Більше за все його міститься у вівсі, гречці, горосі, горіхах і у свинині.

Але корисні властивості цього вітаміну повністю нейтралізує антивітамін тиаміназа. Вона потрапляє в організм разом з рисом, картоплею, вишнями й чаєм.

Отже, виходячи зі сказаного, ми не рекомендуємо вживати разом вироби з свинини та вівсяну чи гречаною каші, або гороховий суп з свининою.

Особливо багато тіамінази містить сира риба. Описано випадки масового авітамінозу у мешканців прибережних районів Тайланду, які харчувались в основному сирою рибою. Тому у фанатів японської кухні, основу якої й складають саме рис та сира риба, є великий ризик заробити собі дефіцит вітаміну В1. Тому суші-бари ми рекомендуємо відвідувати як можна рідше. Це стосується і прихильників солоного оселедцю.

Ще одним конкурентом вітаміну В1 є речовина окситамін, яка активно утворюється при тривалому кип’ятінні кислих ягід та фруктів. Тому домашні фруктово-ягідні заготівлі краще робити без їх тривалого нагрівання.

Цінним продуктом харчування є бобові культури – квасоля, горох, боби. Останнім часом все більшої популярності набуває вживання у їжу зелених стручків молодої квасолі. Вони, дійсно, корисні при цукровому діабеті, бо знижують рівень глюкози у крові, мають багато каротину й вітаміну С. Але, нещодавно стало відомо, що цей продукт повністю знищує дію вітаміна Е, який називають вітаміном молодості. Він сповільняє процеси старіння, забезпечує роботу репродуктивної системи та профілактику ракових і серцево-судинних захворювань. Його джерелами є рослинні олії, хліб з висівками, яйця, сало, яловичина. Тому разом з названими продуктами ніколи не треба вживати стручки зеленої квасолі разом з олією, салом, яйцями.

Популярною стала й соя. Зараз вона є неодмінним компонентом багатьох виробів харчової промисловості. Як і інші представники бобових, вона містить антагоніст дуже важливого вітаміну - вітаміну Д. В дослідах на тваринах доведено, що до складу соєвих бобів входить білкова сполука, яка сприяє розвитку рахіту у дітей, навіть при нормальному потраплянні з їжею вітаміну Д, кальцію й фосфору.

Тому рекомендовано дітям до 3-х років взагалі не давати в їжу сучасні ковбасні вироби, основним компонентом яких є не м’ясо, а соя. Вони не можуть бути джерелом м`ясних білків, а тільки збільшують ризик розм`якшення кісток. І дорослим теж слід обмежити вживання цих продуктів. Але слід додати, що цей антивітамін частково руйнується при термічній обробці бобових.

Біотин, або вітамін В7, називають вітаміном краси. Від нього у великій мірі залежить краса шкіри, волосся, нігтів. А при його нестачі спостерігається м`язова слабкість, анемія, знижується артеріальний тиск.

Джерело біотину – жовток курячих яєць. Але парадокс полягає в тому, що в цих же курячих яйцях міститься і відповідний антивітамін – авідин, але вже у білку. На щастя, авідин швидко руйнується при нагріванні, на відміну від самого біотину. Тому, вживаючи варені яйця або яєчню, ми отримуємо біотин цілим і непошкодженим авідином. А от вживати в їжу сирі яйця не рекомендується, бо це пряма дорога до дефіциту біотину в організмі. Це стосується й перепелиних яєць, хоч вони і вважаються дуже корисними. До речі, сирі яйця несуть з собою і загрозу сальмонельозу й токсоплазмозу.

Дуже важливий компонент їжі – нікотинова кислота, або вітамін РР. При його дефіциті спостерігаються дерматити, хвороби ЖКТ, вражається нервова та ендокринна системи. Джерелами вітаміну РР є житній хліб з висівками, гречка, м`ясо, печінка, гриби. відповідним антивітаміном тут виступає амінокислота лейцин, якої багато у квасолі, сої, молоці, грибах.

Тому робимо висновок, що краще не вживати гречку разом з молоком, квасолю й гриби разом з м`ясними виробами, а також пити молоко разом з житнім хлібом.

Ще один розповсюджений антивітамін, про який більшість у нас навіть не здогадується, - кофеїн. Він міститься у каві, чаї. Кофеїн запобігає засвоєнню вітаміну С та вітамінів групи В. Так що, чай та каву ми рекомендуємо пити тільки через 1 – 1,5 годин після прийому їжі.

Дуже потрібний людині вітамін А відноситься до жиророзчинних вітамінів і засвоюється тільки у присутності жирів. Але надлишок кулінарних жирів в даному випадку має антивітаміні властивості. Тому при приготуванні продуктів, багатих на вітамін А, таких як печінка, яйця, риба, слід використовувати мінімальну кількість жирів. Це відноситься й до провітаміну А – каротину, що міститься в моркві, томатах, червоному солодкому перці.

А найголовнішими ворогами вітамінів є алкоголь і табак, в тому числі, й пасивне куріння, коли доводиться дихати димом, який випускає у повітря якийсь сторонній курець. Алкоголь зводить нанівець дію вітамінів В, С, К, а одна цигарка виводить з організму добову норму вітаміна С.

Ліки – теж свого роду антивітаміни. Багато сучасних ліків руйнують вітаміни або шкодять їх засвоєнню. Наприклад, всім відомий аспірин вимиває з організму вітаміни С, В, калій та кальцій, тому при його вживанні треба їсти побільше продуктів, що містять саме ці вітаміни.

Вітаміни групи В руйнуються також і при прийомі антибіотиків, тому що вони знищують мікрофлору кишок, а саме кишечними бактеріями і синтезується багато вітамінів групи В. Тому й потрібно під час лікування антибіотиками їсти побільше кисломолочних продуктів, щоб мікрофлора кишечника прийшла в норму.

Отже, вживайте більше корисної їжі, правильно сполучайте продукти харчування і будьте здоровими!

Автор: Толок Наталія Григоріївна
Посада: викладач хімії та біології.

Матеріал розміщено в рамках проведення Форуму педагогічних ідей «УРОК»

Категорично заборонено використовувати цей матеріал на інших інтернет-порталах і в засобах масової інформації, а також поширювати, перекладати або копіювати будь-яким способом без письмового дозволу освітнього порталу Освіта.ua.

Освіта.ua
30.10.2013

Популярні новини
Рада просить називати школи на честь Героїв АТО Рада просить місцеві органи забезпечити найменування шкіл та вишів на честь Героїв України
5 головних тенденцій оновлення програм 5-9 класів Серед пропозицій оновлення програм координатори обговорення виділили п’ять основних тенденцій
Півтисячі освітян долучились до обговорення програм Найменш обговорюваними є програми базової школи з фізики, хімії та іноземних мов
Фіналісти EGAP Challenge презентували власні проекти В Міносвіти презентували освітні інноваційні проекти від фіналістів програми EGAP Challenge

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!