Osvita.ua Середня освіта Форум педагогічних ідей Початкова школа Сприймання навколишнього світу. Корекційне заняття 4-й клас

Мета: узагальнити знання учнів про розмаїття овочів. Розвивати мовно-логічне мислення та творчий підхід до поставленого завдання, збагачувати словниковий запас, корегувати сенсорно-компенсаторні порушення. Виховувати зацікавленість до наукових відкриттів і повагу до людей, які збагачують ці відкриття

Сприймання навколишнього світу. Корекційне заняття 4-й клас

Оцініть публікацію
 

Обладнання: овочі (перець, помідор, морква, часник тощо), картки зі словами (селекція, гібрид, камбуз), картки з алгоритмами опису овочів, карта півкуль Землі, силуетні картки овочів (перець, помідор, часник, морква, картопля), картки на асоціацію предметів, люфа (натуральний об'єкт).

І. Організація класу до навчального процесу

ІІ. Повідомлення теми та мети уроку

1. Слово вчителя

Я вітаю всіх вас. Сьогодні в нас незвичний урок. У нас відбудеться засідання «наукової ради». А на такій раді мають нагоду зібратися тільки розумні, тільки творчі та кмітливі люди.

Я сподіваюсь, що саме така група «науковців» тут присутня. Я не помиляюсь?

Тема сьогоднішнього засідання «Палітра овочевого світу».

(План роботи записаний на дошці.)

щоби дослідити це питання, нам необхідні:

  • доповідь «ученого»;
  • результати творчих груп з виведення «нових» сортів овочів;
  • історична довідка;
  • з'ясувати що таке люфа?

ІІІ. Вступне слово «ученої» ради (інсценізація)

«Учень-учений»

Добрий день, шановна аудиторія!

Для того щоби краще розібратися з темою «Палітра овочевого світу», послухайте уважно моє повідомлення.

Як ви знаєте, овочі є стародавньою їжею людини. Між іншим, в історії людства був час, коли людина не знала картоплі, перцю, цибулі, помідорів.

У кам'яному віці первісній людині доводилось харчуватися лише тим, що вона знаходила в навколишній природі: плоди дерев, насіння, ягоди. Проходили роки, сотні років, тисячоліття. Насіння найкращих сортів овочів відбирались, передавались із покоління в покоління. Відбувалась природна селекція. Складне слово для вас і невідоме. Чи не правда?

Селекція (лат. - добір) - це наука про створення нових і поліпшення існуючих рослин і тварин.

Якось учені підрахували, що в овочевому царстві існує більш ніж 1200 видів рослин. Щоби людина змогла кожного дня ласувати одним видом овочів, на це було би витрачено декілька років. Для доказу: усі сучасні овочеві культури, які ми маємо на столі сьогодні, це й є невтомна праця селекціонерів.

IV. Словникова робота

Слово вчителя. Отже, сьогодні з доповіді ми познайомилися з новим словом - селекція. (На дошці вивішується картка із цим словом.)

А чи не хотілося б вам творчо попрацювати на науковій раді? Уявити, що ви справжні селекціонери, й умовно вивести новий сорт овочу-гібрида, який, можливо, й буде овочем XXI століття.

Адже людська думка не стоїть на місці. Людина прагне вдосконалення завжди й у всьому. І люди, які не тільки мають глибокі знання, а й спроможні творчо працювати, мріяти та навіть фантазувати, досягають великих злетів у своїй діяльності.

До речі, у нас в Україні п'ять років тому виведено новий овоч-гібрид, який отримав назву кавбуз.

На дошці кріпляться картки з новими словами:

Гібрид
Кавбуз

Показ кавбуза (ілюстрація).

Учитель. Ви зрозуміли з назви, смакові властивості яких плодів він об'єднав? (Кавун, гарбуз.)

Ця овочева культура поєднала в собі цукристість і соковитість ягоди кавуна, розмір, великий вміст каротину гарбуза. Тому при вживанні цього овочу покращується зір, укріплюється здоров'я. М'якоть плоду жовто-оранжевого кольору з великими насінинами та специфічним, приємним ароматом. Вага від 20 до 60 кг.

Давайте разом дамо тлумачення слова гібрид. (Відповіді учнів.)

Із тлумачного словника зачитує вчитель: «Гібрид - це новий овоч, виведений за допомогою природного або штучного поєднання різних видів з метою одержання якісно нової, кращої овочевої рослини».

V. Творча робота учнів

(Клас поділений на дві творчі групи. На столах є певні овочі. Групи учнів називають їх.)

Група 1: перець і помідор.

Група 2: морква та часник.

Учитель. Картки-алгоритми допоможуть вам за певною схемою створити «образ» нового овочу. Поміркуйте, що в кожному овочі вам найбільше подобається. Зверніть увагу на всі особливі ознаки даних овочів. І в «новому» овочі намагайтеся зберегти все це найкраще (додаток 1). Обґрунтуйте свою думку і дайте характеристику. (Звучить спокійна мелодія.)

Учні колективно відмічають усе раціональне та корисне кожного овочу.

Наприклад, помідор соковитий, смачний; перець має приємний аромат, більш захищену шкірку.

(Учні відповідають, дають назву «новому» овочу, відмічають характерні ознаки за карткою-схемою.)

Учитель. Схема відповіді така.

Група 1 (помідор, перець).

1. Помпер.
2. Овальна.
3. Середній.
4. Насичено-оранжевий.
5. Солодко-кислий, смачний, соковитий.
6. Дуже приємний аромат.
7. Великий вміст вітамінів.

Група 2 (морква, часник).

1. Морча.
2. Конусоподібна.
3. Великий.
4. Яскраво-оранжевий.
5. Смак як у справжньої аджики.
6. Аромат приємний, який збуджує апетит.
7. Великий вміст каротину, вітамінів.

Учитель. За цими характерними ознаками описуються «нові» овочі.

1. Назва овочу.
2. Форма.
3. Розмір.
4. Колір.
5. Смак.
6. Запах.
7. Чим корисний?

VI. Вправи на розвиток зорового аналізатора за методом А. Назієва (точковий масаж)

VII. Історична довідка

(«Подорож» по місцях на Землі, звідки прийшли до нас овочі.)

Учитель. Усі овочеві рослини на Землі, як і люди, мають свою долю, свою біографію, свою історію. Давайте й ми з вами відтворимо історію та прокладемо шлях на карті до батьківщини деяких овочів. (На дошці висить карта півкуль Землі. Підготовлені учні розповідають про історію овочів.)

1-й учень. Перець гіркий (а солодкий був виведений селекціонерами значно пізніше) потрапив до нас із Мексики у XV столітті, ще майже 500 років тому. (На карті учень у відповідну кишеньку на території Мексики прикріплює картку силуету перцю.)

2-й учень. Помідор. Батьківщина - Південна Америка. До Європи завезли в XVI столітті, це більш ніж 400 років тому. Довгий час вирощували як декоративну та кімнатну рослину. Італійці оцінили цей плід і назвали «золоте яблуко». А золотим назвали тому, що були плоди жовтими. Тільки в XIX столітті визначили його смачним і корисним плодом. (На карті учень у відповідну кишеньку на території Південної Америки прикріплює картку силуету помідора.)

3-й учень. Часник. Батьківщина - Південна Азія, Китай. Дуже давня овочева рослина. Людина використовує більш ніж 4000 років. Історики стверджують, що часник довгий час уживали тільки як лікарську рослину. Уважали, що цей овоч наділений магічною силою. Воїни носили часник зашитим у мішечку на шиї як оберіг. (На карті учень прикріплює картку силуету часнику в кишеньку на відповідній території).

4-й учень. Морква. Батьківщина - узбережжя Середземного моря. Цей овоч давно вживають. Перша назва моркви - «Кароте».

(На карті кріпиться силует моркви.)

5-й учень. Картопля. Сьогодні - найуживаніший овоч. Батьківщина - Південна Америка. Існує більш ніж 14 тис. років. До Росії, а також і до України картопля потрапила під час царювання Петра І більш ніж 300 років потому. Що цікаво, бульба не відразу прийшлася до смаку слов'янам. На звикання потрібен був час. (На карті учень прикріплює картку силуету картоплі.)

VIII. Розвиток асоціативних уявлень (ігрова форма)

Учитель. Познайомившись із історією та батьківщиною вирощування овочів, спробуємо виконати завдання з асоціативними елементами. Співставте, будь ласка, овочі та предмети з малюнками. Обґрунтуйте свою відповідь.

Навпроти овочів діти викладають такі картки та предмети:

  • картопля а фотоплівка (крохмаль із картоплі йде на виготовлення фото- та кіноплівок);
  • часник а піраміди Єгипту (при будівництві піраміди Хеопса рабам давали їсти часник як профілактичний засіб від хвороб);
  • помідор а вазон з помідорами (довгий час вирощували як рослину-прикрасу);
  • перець а шоколад (гарячий шоколад ацтеки пили з гірким перцем);
  • морква а очі, зуби (уживання морквяного соку сприяє покращенню зору).

Учні обґрунтовують свій вибір предметного малюнка.

IХ. Знайомство з новою овочевою культурою

Учитель. На наших корекційних уроках ми відкрили багато цікавих невідомих сторінок про історію вживання овочів. Дізнались про їх корисність. Але природа містить ще дуже багато таємниць. І людина буде постійно намагатись відкривати її тайни, учитись досконало використовувати їх у своєму житті.

Сьогоднішнє засідання «ученої ради» підтвердить, що найкращий селекціонер - також природа.

Подивіться уважно, що це? (Показ люфи. Учні впізнають гумку, мочалку.)

Із чого зроблені ці предмети? (Учні дають різні відповіді.)

Ця мочалка - дарунок природи, який має назву люфа. Це теж овоч, належить до родини гарбузових і є близьким «родичем» огірка, кавуна, патисона, кабачка.

Овоч цей має свою батьківщину в Середній Азії, тому росте й в Узбекистані, Таджикистані, Індії та Китаї.

Довгий час цю рослину вважали огірком і так називали. І мало кому з нас відомо, що люфу можна їсти. Цікаво, що в Індії вона користується попитом як краща серед овочів. Її вживають до салатів, варять, смажать тільки молодою на 8-10-й день зав'язі.

А в Китаї насіння та сік люфи використовують як ліки.

Коли цей овоч дозріває, шкірка твердне й відпадає сама, а на стеблі залишається висіти плід, покритий слизькою плівкою. Після цього його знімають, миють, сушать і використовують за потребою.

Х. Підсумок уроку

Учитель. Які питання на сьогоднішньому засіданні розглянула «учена рада»?

(Відповіді учнів.)

Якого висновку дійшли?

(Учні формують свої відповіді, що все у природі взаємопов'язане, й людина дізнається про це та використовує у своєму житті.)

ХІ. Заключне слово вчителя

Із долоні на долоню перекладає людина маленьку насінину, ніби зігріваючи її своїми руками, вдихає нове життя, дає благословення на зачаття нового роду.

Потрапивши до ґрунту, зернятко пірнає в ласку землі, проростає та тягнеться вгору - прямісінько до сонця, до його тепла. І тепер уже і земля, і сонце замінили йому теплі долоні людини. Насінина ніби розчинилася в тому паростку - віддала йому всі свої сили. А відтак, зернятко назавжди запам'ятало тепло великих, добрих людських долонь і виростає, віддаючи із вдячністю щедрий урожай своїх плодів.

Отака велика дружба існує між людиною та природою.

То ж хай і у ваших душах завжди проростають зернинки цікавості, допитливості, зернинки бажання дізнаватись про все, що нас оточує, та знаходити відповіді на безліч Чому? Як? Коли?

Автор: Л. Безолюк

Освіта.ua
11.03.2008

Популярні новини
Гриневич просить виші підтримати реформу школи Студенти педагогічних вишів мають розуміти, якою буде Нова українська школа
ДПА і ЗНО - 2017: що необхідно знати випускнику Директор УЦОЯО розповів про новації, які необхідно знати майбутнім випускникам
Як відбуватиметься ДПА школярів у 2017 році Порядок державної підсумкової атестації у школах в 2016/17 навчальному році не зміниться
Бюджет освіти та науки 2017: що пропонує уряд Експрес-аналіз бюджету освіти та науки на 2017 рік представлений Аналітичним центром CEDOS

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!