Гастрономічна революція в шкільних їдальнях

Як упроваджується система харчування Євгена Клопотенка

Гастрономічна революція в шкільних їдальнях

Гамула, путря, тетеря й верещака замість «радянського меню» в шкільних їдальнях. Ресторатор і переможець відомого кулінарного шоу Євген Клопотенко у своїх інтерв’ю не стомлюється наголошувати: українські діти мають їсти українські страви – вони і смачні, і корисні. Тому три роки тому взявся розробляти нову систему харчування в шкільних їдальнях.

На Східному освітньому форумі для шкіл Донеччини та Луганщини відомий шеф-кухар розповідав про те, чому не можна годувати сучасних дітей у шкільних їдальнях радянськими стравами. Ідеолог української кухні стверджує, що їжа це теж інструмент, який допомагає виховувати патріотів, тому вона має бути рідною.

Євген Клопотенко визнає: його наміри можуть провалитися, якщо зненацька дати дітям замість горохового супу шпундру, тому проєкт упровадження нового меню в шкільних їдальнях поділив на два етапи. Зараз етап іноземної кухні. Триватиме він орієнтовно 12 роки. За цей час шкільні кухарі призвичаяться готувати нові страви, тому на другому етапі їм буде легше  відтворити викреслені з історії традиційні українські страви.

До слова, освітяни, які були учасниками форуму, не лише засипали Євгена Клопотенка питаннями, а й дякували йому за те, що він узявся за нелегку справу руйнування традиції радянського «общепита» в школах їж, що дають.

Зображення з фейсбук-сторінки “Культура їжі I Cult Food

А що ж у шкільному меню від Євгена Клопотенка?

Нове меню для школи Євген Клопотенко розробляв разом з дієтологами. Нині воно є у вільному доступі в інтернеті. У збірнику 110 рецептів, проте кухар радить починати їх упровадження поступово й неодмінно проводити серед школярів опитування, що смакувало їм найбільше. Уподобання дітей допоможуть сформувати меню з тих страв, від яких на тарілці точно нічого не лишиться. 

У новому шкільному меню є, наприклад, мінестроне, курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва… Іноземні назви страв – це своєрідна гра, завдяки якій діти будуть із цікавістю куштувати нові продукти, знайомитися з кухнями різних країн. За останніми даними, уже в 4 000 освітніх закладах України готують у їдальнях за рецептами Клопотенка.

Ціна та якість продукції

Нова програма покращення культури харчування CultFood передбачає різноманітніше меню, зміну технології приготування страв і ніякого впливу на вартість порції. Усі рецепти Євгена Клопотенка для шкільних їдалень схвалені Держспоживстандартом та Інститутом громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва. Закупівлі продуктів з листопада будуть відбуватися за новою тендерною документацією. 

Шеф-кухар розповів, що цілий рік у нього пішов лише на те, щоб вивчити всю забюрократизовану систему організації шкільного харчування. За його словами, у ній не було професійних кухарів, були лише технологи, а те, що будуть їсти школярі, затверджували в департаментах освіти та на шкільному рівні.

Зображення з фейсбук-сторінки “Культура їжі I Cult Food

Як запровадити меню Клопотенка в школі?

Для цього має бути бажання керівництва школи та працівників їдальні. Для них розроблено 8 кроків переходу на нове меню, а всі 110 рецептів відзняті у відеоформаті, щоб кухарям було легше їх готувати. 

Шкільне меню за новими рецептами мають затверджувати департаменти освіти, і якщо на цьому етапі виникнуть проблеми, Євген Клопотенко радить звертатися за допомогою до нього та лідерів CultFood, надіславши листа на поштову скриньку cultfood.ek@gmail.com. У такому разі розв’язання проблеми буде відбуватися на рівні Міністерства освіти і науки України. До речі, серед лідерів запровадження нової системи культури харчування перша леді, Олена Зеленська, яка зробила цей напрям пріоритетним у своїй роботі.

Бути ініціаторами впровадження меню Євгена Клопотенка можуть і батьки. Для цього їм варто зібрати ініціативну групу та звернутися з пропозицією до директора школи.

В освітніх закладах, які ще рік тому почали готувати за рецептами зі збірника відомого шеф-кухаря, проводили дегустацію для батьків. Деякі з них були не в захваті від того, що шкільним кухарям дозволять використання спецій, невдоволення було також у батьків дітей-алергіків. Євген Клопотенко запевняє, що всі зауваження враховані, і в новому меню кожна дитина знайде продукти, безпечні для її здоров’я.

У серпні 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив план заходів для реформування системи шкільного харчування. Він передбачає не лише нове меню, а й модернізацію харчоблоків у всіх школах України та постійний моніторинг харчових продуктів для шкільних їдалень. За словами Євгена Клопотенка, позитивні зміни в їдальнях освітніх закладів школярі побачать і відчують уже з січня наступного року.

Людмила Лутицька, для Освіта.ua

Освіта.ua
09.10.2020

Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Анна
клопотенко не знае і не відае що таке шкільна ідальня він приготував кілька порцій на сучасному обладнані і скаче як півень з реформую шкільного харчування нехай приготуе за зміну 500 порцій обідів на сковородах совдепу на протвенях які ржавіють в духовках де низ гріе а верх холодить а він уже ініціативну групу скликае для впровадження його меню хіба з цього потрібно починати чи може з модернізаціі шкільних ідалень і визначенням нагрузки на кухаря яка держиться під великим секретом він пише що в ідальні немае кухарів а лише технологи то я йому даю відповідь що він і не кухар і не технолог а прсто ВИСКАЧКА і його страви в більшрсті не пригодні для діточок як не перець то селера то смаження без оліі так і хочеться сказати борони Боже начнуть впроваджувати його меню в цих необладнаних як слід ідальнях чи слава Богу зрозуміють його недолугість і приймуть адекватне рішення а іноземні назви страв не тішать а просто лякають добре хоч не матюки не дай Боже такого пана дякую за увагу
Юля повар
Для Анна: Вы правы на 200%! Его бы на месяц в школьную столовую каклй- нибудь школы ОТГ)
вввв
Что за чушь? а чего это в СССР протвини со сковородками были не из метала? Главное работает! А в твоем комменте я вижу лишь желание навариться на ремонте ... В школьных столовых прежде всего необходимы НАСТОЯЩИЕ продукты
Коментувати
Віра
У нас в школі попробували готувати по Клопотенко. Блюдо звалось ФАЛАФЕЛЬ. Глянула в гуглі рецепт. Готується воно з нуту. Нут дорогий. Я так розумію , що пан Клопотенко рекомендував його робити з квасолі. Зробили. Поварі срались пів дня. Діти поколупали і майже всі не доїли це блюдо. Але як класно вони всі пукали потім. То було феєречно ! Так що не все те ,що по Клопотенко смачне дітям.
Вот где реформа
Для Віра: Это ж гениальная задумка ! А шо- кормишь всю зиму детей ФАЛАФЕЛЯМИ- и не надо затрат на уголь,газ,пелеты( то есть на отопление) Экономия! А бюджетные денежки- в распил)
Коментувати

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!