Контролер якості продуктів харчування

Контролер якості продуктів харчування контролює якість харчових продуктів, умови їх зберігання та транспортування перед тим, як направляти продукцію до торгової мережі. Він перевіряє відповідність характеристик продукції вимогам діючих стандартів, використовуючи лабораторні методи, контрольно-вимірювальні апарати та хімічні реактиви.

Контролер з якості харчових продуктів може проводити дослідження продукції на базі заводських лабораторій, лабораторій підприємств та оптових торгових складів, державних торгових інспекцій чи санітарно-епідеміологічних станцій.

Професійні обов’язки

  • збір зразків продукції чи виробів для тестування, їх пакування та маркування;
  • підготовка лабораторних проб для проведення дослідження;
  • підготовка скла, лабораторного обладнання та апаратури, приготування стандартних розчинів та інших реагентів;
  • перевірка правильності упаковки та маркування товару, цілісності пакувального матеріалу та наповнення упаковки;
  • проведення органолептичних випробувань продуктів: визначення зовнішнього вигляду, кольору, смаку, запаху, консистенції тощо;
  • проведення фізико-хімічних випробувань: визначення вмісту різних інгредієнтів продуктів, виявлення та визначення вмісту консервантів та фальсифікації продуктів;
  • проведення мікробіологічних випробувань: визначення наявності та кількості різних мікроорганізмів, у тому числі патогенних мікроорганізмів, тестування герметичності упаковок, перевірка міцності упаковки цих продуктів термостатичним методом;
  • документальне оформлення результатів випробувань, визначення відповідності якості продукції діючим стандартам, класифікація продукції відповідно до класів якості;
  • контроль за умовами зберігання та транспортування харчових продуктів, наприклад, чистотою складів, транспортних засобів, температурою та вологістю повітря;
  • ведення лабораторної документації, підготовка звітів, підготовка висновків та рекомендацій, тощо;
  • вирішення питань, пов'язаних зі скаргами на продукцію;
  • обслуговування лабораторного обладнання та апаратури, повідомлення про потребу в реагентах, склі, обладнанні тощо.

Додаткові професійні завдання

  • розробка у співпраці з технологічним відділом новітніх технологій та методів перевірки якості для нових модифікованих харчових продуктів;
  • контроль якості поставок та збуту в організації;
  • участь у розробці стандартів якості харчових продуктів;
  • розробка рекламних матеріалів щодо якості продукції для потреб відділу маркетингу та реклами.

Освіта.ua
18.04.2020

Коментарі
Аватар
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Код
Немає коментарів