Osvita.ua Освіта за кордоном Вища освіта Навчання в Німеччині Освіта в Німеччині: умови в’їзду та перебування іноземних студентів
Освіта в Німеччині: умови в’їзду та перебування іноземних студентів

Для в’їзду до Німеччини українським студентам і абітурієнтам необхідно оформити національну візу. Для тривалого перебування необхідний дозвіл на проживання

Освіта в Німеччині: умови в’їзду та перебування іноземних студентів

Віза для подання заявки на навчання у Німеччині

Той, у кого ще немає допуску до навчання в класичному університеті або університеті прикладних наук, може подавати до одного з німецьких іноземних представництв у своїй країні документи на отримання візи з метою вступу на навчання у Німеччині.

Віза відкривається на три місяці і дає вам можливість ознайомитись з системою освіти у Німеччині і належним чином підготуватись до отримання допуску до навчання. Якщо цього часу недостатньо, тривалість перебування може бути продовжена максимально до шести місяців. Якщо ви протягом цього часу отримаєте допуск до навчання в університеті або підготовчому коледжі, ви можете подавати заявку на отримання дозволу на перебування.

Порада! В жодному разі не приїздіть як турист. Туристичну візу потім не можна буде переоформити на візу для навчання або на візу для подання заяви на навчання.

Віза з метою навчання в Німеччині

Якщо ви отримали допуск до навчання в університеті або в підготовчому коледжі, вам потрібна віза для перебування з метою навчання. Як правило, для подання заяви на таку візу, окрім заповненої анкети посольства, необхідні:

  • Допуск до навчання або підтвердження від університету про можливість отримання допуску до навчання;
  • Довідка про медичне страхування;
  • Довідка про фінансове забезпечення;
  • Документ про вашу академічну успішність;
  • Сертифікат про знання німецької мови або інформація про запланований мовний курс у Німеччині.

Віза з метою навчання відкривається, як правило, на три місяці. Якщо ваше перебування з метою навчання триватиме довше, вам необхідно буде отримати дозвіл на проживання в одному з Відомств у справах іноземців (Auslanderbehorde) за місцем проживання у Німеччині.

Дозвіл на перебування в Німеччині

У більшості випадків перебування з метою навчання або відвідування підготовчого коледжу триває більше трьох місяців, тому вам необхідно подати заявку на отримання дозволу на перебування до Відомства у справах іноземців за місцем вашого навчання. Дозвіл видається спочатку на два роки і за умови успішного навчання може подовжуватися щоразу максимально на два роки.

Для отримання дозволу на перебування потрібно пред’явити допуск до навчання від одного з німецьких ВНЗ, довідку про медичне страхування та довідку про наявність достатнього фінансування.

Після успішного завершення навчання в Німеччині ви можете подати заявку на отримання дозволу на перебування для пошуку роботи строком на один рік. Для цього вам необхідно засвідчити, що у вас є достатньо грошей на проживання, а також те, що ви наполегливо займаєтесь пошуком роботи за вашою спеціальністю. Слід зауважити, що під час надання робочого місця перевага надається німецьким кандидатам або рівноправним їм претендентам з країн ЄЕП та Швейцарії. Якщо вам вдалось знайти робоче місце, ви отримаєте дозвіл на перебування, який дає вам право на трудову діяльність у Німеччині.

Фінансові передумови

Перед початком навчання ви маєте засвідчити свою спроможність самостійно фінансувати своє перебування. Як правило, така довідка подається вже при оформленні візи або найпізніше при оформленні дозволу на проживання. Як правило, вимагається наявність 7608 євро на рік з розрахунку 634 євро на місяць.

В деяких федеральних землях ця сума може бути іншою. Довідка про платоспроможність може бути замінена документом про отримання стипендії, довідкою про доходи або  власність батьків, наданням банківської гарантії певної фінансової установи або іншими гарантіями. Детальну інформацію ви можете отримати в одному з німецьких іноземних представництв або відомствах у справах іноземців у Німеччині.

Медичний огляд

Якщо ви подаєте заявку на візу, за певних умов, вам потрібно пред’явити довідку про стан здоров’я. Інформацію про це ви отримаєте в німецьких іноземних представництвах. Може статися, що вам доведеться пред’явити довідку про стан здоров’я, якщо ви захочете продовжити ваш дозвіл на перебування. Умови можуть змінюватись залежно від федеральної землі. Докладну інформацію ви можете отримати у відомствах у справах іноземців за місцем навчання.

Робота і навчання в Німеччині

Студенти з України мають право працювати максимум 90 повних або 180 неповних днів впродовж календарного року. Перевищення цього строку потребує дозволу Федеральної служби працевлаштування (Bundesagentur für Arbeit) та Відомства у справах іноземців (Auslanderbehorde) за місцем проживання. Робота в університеті можлива без часових обмежень, Але про неї потрібно повідомити відомство у справах іноземців. Воно вирішує, чи розцінюється така діяльність як студентська робота за сумісництвом. Про детальні умови трудового права можна дізнатись у відділі у справах іноземних студентів вашого ВНЗ.

Освіта.ua
15.05.2010

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!