Osvita.ua Освіта за кордоном Вища освіта Навчання в Німеччині Студентська віза в Німеччині: права, обмеження та строки
Студентська віза в Німеччині: права, обмеження та строки

Найперша і головна складність, яку повинні подолати молоді люди для навчання у німецькому університеті, - це отримання студентської візи. Які основні вимоги при її оформленні та що дозволене в її рамках?

Студентська віза в Німеччині: права, обмеження та строки

Студентська віза - це основа основ для перебування в Німеччині з навчальною метою. Вона наділяє молодих людей певною часткою свободи, але й припускає деякі обмеження. Що повинен врахувати студент до і після отримання візи?

Вимоги візового відділу

Відомство у справах іноземців (Ausländeramt або Ausländerbüro) добре знайоме всім студентам, які приїжджають на навчання до німецького ВНЗ. Саме тут вони повинні оформити візу для легального перебування в країні. За словами керівника відділу зі зв'язків із клієнтами Відомства у справах іноземців в Бохумі Крістіане Зіверінг (Christiane Sievering), головні вимоги для отримання студентської візи - це довідка про допуск до навчання в одному з німецьких університетів.

Причому вуз може бути як державним, так і приватним, але з державною акредитацією. "Крім того, студент повинен довести, що йому вистачить фінансових ресурсів на проживання. Наприклад, можна пред'явити довідку про доходи батьків, фінансове поручительство або виписку з банківського рахунку, на якому повинні лежати 7700 євро, - пояснює представник візового відділу. - Ну і, звичайно, свідоцтво про медичну страховку".

Віза - в руках прихильності

Як правило, спочатку віза видається строком на один рік. Потім її періодично доводиться продовжувати. І тут багато чого залежить від прихильності співробітників Відомства у справах іноземців, які обробляють документи студентів.

"Спочатку моїми справами завідувала жінка, яка досить скрупульозно ставилася до виконання своїх обов'язків і відкривала мені візу щоразу усього на дев'ять місяців. З огляду на час, який йде на обробку документів, мені доводилося звертатися в це відомство майже кожні півроку, - згадує колишня студентка Вищої школи Кельна (Fachhochschule Köln) Юлія Сеткова. - Потім їй на зміну прийшов інший співробітник. У перший же візит він продовжив мені візу відразу на два роки, не задаючи додаткових питань".

Зміна або відстрочка - труднощі з візою

Черги в коридорах і непередбачувані чиновники - це не єдина складність. Для того щоб візу вдало продовжити, потрібно враховувати цілий ряд нюансів. Відомство у справах іноземців бажає знати про всі зміни в навчальному процесі студента. А вже якщо ви вирішили перевестися на іншу спеціальність, то спілкування з чиновниками візового відділу не уникнути.

Як пояснила співробітниця Відомства у справах іноземців в Бохумі Крістіане Зіверінг, в перші 18 місяців студент може без проблем змінити спеціальність. Головне - поставити до відома Відомство у справах іноземців.

"Однак після закінчення цього терміну можуть виникнути труднощі, оскільки всього на перебування в Німеччині в навчальних цілях відводиться не більше 10 років. Тобто або вам доведеться вибирати спеціальність, де вам врахують частину вже вивчених предметів, або спеціальність з більш коротким терміном навчання", - попереджає чиновник.

Співробітники відомства дуже уважно придивляються і до тих студентів, які, на їхню думку, занадто довго не можуть закінчити вуз. "Після 5 років навчання мені довелося взяти довідку в декана про те, що я в змозі закінчити навчання протягом найближчих семестрів", - ділиться досвідом студентка з Білорусі Вікторія Самотия, яка навчається в Боннському університеті.

Представник Відомства у справах іноземців Крістіане Зіверінг пояснила, чому дівчині, втім, як і багатьом іншим, для продовження візи доводиться звітувати про академічні успіхи. "Вузи надають нам інформацію про середню тривалість навчання за тією або іншою спеціальністю. Як правило, це дев'ять семестрів. До цього терміну додаються ще три семестри на адаптацію та вивчення мови, - розповіла експерт. - Наше завдання - проконтролювати, на якому етапі навчання знаходиться студент, чи не перевищить тривалість його перебування в навчальних цілях відповідні 10 років".

Робота - у рамках дозволеного

Іноземним студентам, так само як і німецьким, дозволено працювати 90 днів на рік або 180 - на півставки. Чи достатньо такої кількості днів, щоб забезпечити проживання? З досвіду білоруської студентки Вікторії, - не завжди. "На початку навчання у мене були труднощі з фінансуванням. Мені доводилося шукати додаткові підробки, які не враховуються при підрахунку загального робочого часу за рік, в моєму випадку - репетиторство", - розповіла вона.

Після двох років Вікторії вдалося влаштуватися лаборантом на кафедру славістики в університеті. На цю роботу, так само як і на інші види студентської зайнятості при вузі, не поширюється вищеназване обмеження 90/180.

Автор: В.Зарянка

Deutsche welle
30.04.2010

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!