Osvita.ua Освіта за кордоном Вища освіта Навчання в Німеччині На навчання до Німеччини - візове питання
На навчання до Німеччини - візове питання

Продовжити навчання в Німеччині ідея приваблива. Багатьох, однак, відлякує процедура отримання візи. В посольстві ФРН у Києві стверджують, що проблем не повинно виникати, якщо студент справді хоче мати німецьку освіту

На навчання до Німеччини - візове питання

На запитання "Німецької хвилі" відповів керівник відділу преси посольства Німеччини в Україні Зіґрун Майер.

Пані, Майер , скажіть будь-ласка, які існують передумови отримання українськими студентами візи для продовження навчання у Німеччині?

Зіґрун Майер: Насамперед у цих випадках ми в посольстві розглядаємо дві речі. По-перше  - це підтвердження того, що у студента є навчальне місце. Тобто, лист-підтвердження від німецького вищого навчального закладу, де студент збирається вчитися. І по-друге - це підтвердження наявності достатньої кількості фінансів. На один рік навчання у вас має бути передбачено 7 тисяч 608 євро. Це може бути фінансове зобов'язання від третьої особи чи переказ на закритий рахунок в німецькому банку, або дорожні чеки, засвідчені підписом працівника посольства. Крім того, наші співробітники перевіряють серйозність намірів навчання тих, хто збирається поїхати в Німеччину. Але більшість студентів не мають проблем з отриманням візи.

А чи отримують студенти в німецькому посольстві візи за спрощеною процедурою, як це прописано в угоді між Україною та ЄС щодо спрощення візового режиму?

Зіґрун Майер: Ця угода стосується всіх тих, кому видається віза строком до 90 днів на кожні півроку. Але, як правило, студенти перебувають на навчанні в Німеччині більший строк, а це означає, що ця угода не поширюється на них. Але ж процедура отримання візи у нас не складна. Студентові треба лише подати необхідні документи, а про все інше подбають наші співробітники: зв'язуватимуться з інституціями в Німеччині і відповідно реагуватимуть.

Пані Майер, наскільки я зрозуміла, це процедура для тих студентів, які їдуть навчатися за якоюсь німецькою програмою чи маючи стипендію. А, як бути тим, хто самостійно вирішив продовжити навчання в Німеччині і приміром збирається поїхати, аби здати вступні іспити?

Зіґрун Майер: Для нас вирішальним є, коли студент має доказ про наявність навчального місця, яке закріплене за заявником. Я думаю, що в інтересах самого заявника попіклуватися про навчальне місце, бо якщо він спочатку поїде туди і визначатиметься, то втратить багато часу. Разом з тим, ми можемо видати візу навіть тоді, коли студент ще не має остаточного підтвердження про місце для навчання. Це у випадку, коли німецький ВНЗ проводить додатковий мовний іспит. І тоді процедура отримання візи звичайна.

Скажіть, а яка вартість отримання студентської візи? Чи це все безкоштовно для тих, хто їде навчатися до Німеччини?

Зіґрун Майер: Вартість звичайної студентської візи складає 60 євро. Але у тих випадках, коли студент не досяг 18-річного віку розмір візового збору становить 30 євро. Процедура обробки даних і отримання візи безкоштовна в тих випадках, коли студент їде до Німеччини на навчання, яке фінансується з німецьких бюджетних коштів, тобто - якщо він має стипендію.

Які документи треба зібрати, аби отримати візу для навчання в Німеччині?

Зіґрун Майер: Отже, для отримання візи треба до нас подати такі документи: дійсний закордонний паспорт, анкета-зява, заповнена в 3 екземплярах, три фото, підтвердження з ВНЗ про допущення до навчання, біографія, мотиваційний лист і підтвердження про наявність коштів. Але більш детально з переліком документів можна ознайомитися на інтернет-сторінці посольства.

Зібрані документи слід особисто подавати?

Зіґрун Майер: Так справді треба подавати документи на візу тільки особисто - без попередніх домовленостей слід прийти в центральну будівлю посольства на вул. Богдана Хмельницького, 25. Під час прийому документів із заявником проводиться коротка співбесіда. Іноді, це в основному для тих, хто їде до Німеччини вивчати германістику, проводиться додаткова перевірка на знання німецької мови. І тоді, в принципі, все.

До речі, а чи довго триває обробка документів  і скільки доведеться чекати відповіді?

Всі документи, які здаються, потім пересилаються на перевірку до Німеччини у відомство в справах іноземців. В середньому термін опрацювання заяви на візи становить 6-8 тижнів. Якщо стипендії заявникам надаються з німецьких державних коштів, то цей строк може бути значно скорочений, але загалом раджу студентам налаштовуватися на півтора-два місяці очікування.

Інтерв'ю записала Лілія Гришко
Редактор: Володимир Медяний

Німецька хвиля
16.06.2009


Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!