Osvita.ua Освіта за кордоном Глосарій Студентська віза

Студентська віза

Студентська віза - це відмітка (штамп) встановленого зразка в закордонному паспорті, що дає право абітурієнту в'їхати на територію відповідної держави для проходження навчального курсу. Це неімміграційна віза. Такі візи видаються особам, які бажають отримати вищу або середню спеціальну освіту за кордоном, пройти мовні курси та курси підвищення кваліфікації, брати участь у спеціалізованих навчальних програмах, що організовуються акредитованими навчальними закладами.

Студентські візи бувають короткостроковими (до 90 днів протягом півроку) і довгостроковими (від 180 днів протягом року). Це середні терміни. Кількість днів перебування нерезидентів на території іноземної держави регулюється законодавством конкретної країни.

Претенденти на отримання студентської візи подають такі документи:

  • офіційне запрошення від освітнього закладу, що має право навчати іноземних громадян (відсутність у навчального закладу відповідної ліцензії може стати причиною відмови в отриманні студентської візи);
  • діючий закордонний паспорт і діючий паспорт громадянина України;
  • актуальні кольорові фотографії (тип і кількість необхідно уточнювати в консульстві);
  • документи, що підтверджують отримання постійного доходу на території України (від особи, яка претендує на отримання студентської візи, або від батьків та опікунів, якщо особа не досягла повноліття);
  • за наявності, документи, що підтверджують володіння нерухомістю на території України (об'єкти нерухомості повинні бути у власності самого абітурієнта або його батьків);
  • виписка з банківського рахунку та інша інформація про заощадження самого студента або його законних представників (абітурієнт повинен підтвердити свою платоспроможність);
  • документ, що свідчить про оплату першого року навчання;
  • медична страховка;
  • мотиваційний лист із зазначенням цілей навчання;
  • докази підготовлених деталей поїздки (авіаквитки, оплачена бронь готелю та ін.);
    дозвіл батьків на виїзд з країни (для неповнолітніх).

Це основний перелік документів. Точний список необхідно дізнаватися в конкретному посольстві. Так, для отримання студентської візи до Чехії потрібно додатково подати довідку про відсутність судимості. Американське посольство вимагає від претендента непряме підтвердження його повернення на батьківщину після закінчення навчання. А для в'їзду до Великої Британії потрібно надати біометричні дані.

За розгляд документів стягується консульський збір. Строки розгляду документів зазвичай складають від одного тижня до двох місяців.

Допомогу в отриманні студентської візи надають освітні агентства.

Освіта.ua
18.09.2013

Провідні компанії та навчальні заклади Пропозиції здобуття освіти від провідних навчальних закладів України та закордону. Тільки найкращі вищі навчальні заклади, компанії, освітні курси, школи, агенції.

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!